Помощник-държавният секретар на САЩ Франсис Фанън разкритикува строежа на "Балкански поток" на територията на България, съобщи Нова телевизия. Това е станало по време на срещата му с енергийния министър Теменужка Петкова. Мотивът на Франсис Фанън е, че тръбата е продължение на "Турски поток".

Проектът е застрашен от санкции, тъй като САЩ смятат, че чрез него Русия засилва енергийното си влияние в региона.

Американските санкции срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" ще засегнат продължението на руския газопровод през България, стана ясно от думите на помощник държавният секретар на САЩ.

На срещата между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Фанън са обсъждани енергийната диверсификация и стратегическото партньорство между България и Съединените щати. Бе обсъдена и диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Освен трайната си позиция срещу строежа на продължението на "Турски поток" САЩ са и против изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи БНР, цитирайки "Медияпул". Тезата е представена от Франсис Фанън след срещата му с Петкова.

Той смята, че тези два проекта не осигуряват енергийна диверсификация на България. Руското оборудване за втората ядрена централа е технологично остаряло, категоричен е помощник-държавният секретар на САЩ Франсис Фанън.

В същото време Вашингтон силно насърчава изграждането на газовата връзка между България и Гърция и смята, че алтернатива на АЕЦ "Белене" могат да бъдат малки модулни реактори.