Стратегическото ни партньорство със САЩ е ключово за енергийната диверсификация в региона. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с помощник-държавния секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ Франк Фанън. В срещата участва и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа.

Г-н Фанън оцени високо напредъка на България в реализирането на приоритетите й за енергийна диверсификация и потвърди подкрепата на САЩ в тези усилия. Той отбеляза, че САЩ приветстват участието на България в терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Преди посещението си в България той бе в Гърция заедно с държавния секретар Майк Помпео, където сериозна част от разговорите са били посветени на енергийната диверсификация и енергийната сигурност в региона.

Българите плащали справедлива цена за газа, уверява Петкова

Българите плащали справедлива цена за газа, уверява Петкова

По думите ѝ потребителите и бизнесът са спестили, въпреки че синьото гориво поскъпва

България разглежда изграждането на междусистемната връзка с Гърция и участието в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис в синергия, подчерта министър Петкова. С участието си в тях страната ни извършва реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и се превръща в ключов фактор за този процес в региона. Енергийният министър оцени високо подкрепата на САЩ за превръщането на България в регионален енергиен хъб.

Министър Петкова и Франк Фанън обсъдиха и напредъка по проекта за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".