След предоговарянето на цената на газа с "Газпром" потребителите и бизнесът в България са спестили, въпреки че синьото гориво поскъпна с 20,3%. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV.

Ведомството дори възложи на "Булгаргаз" да провери дали тарифите за изчислени коректно.

След предоговарянето с руския доставчик новите условия влязоха в сила със задна дата: "Ние бихме платили повече с 324 млн. лв, ако не бяхме предоговорили формулата на база, на която се определя цената. Ако прилагахме старата формула, цената за септември трябваше да бъде 32,52 лв. След предоговаряне на формулата тя е 22 лв. Българските граждани трябва да знаят, че предоговарянето е един безспорен успех за всички", коментира Петкова.

"Булгаргаз" предлага от 1 октомври цената на природния газ да бъде 24. 84 лв.

"Булгаргаз" предлага от 1 октомври цената на природния газ да бъде 24. 84 лв.

Това стана ясно по време на открито заседание

"Това, което предвидихме в договора с "Газпром" е, че всеки месец ще бъде определяна цената на природния газ. Тъй като променихме формулата, в нея за първи път се появява елемента на спот пазар. Преди това формулата определяше цената на природния газ за България само на базата на петролните компоненти и не отразяваше това какви са цените на световните пазари по отношение на природния газ. С предоговарянето на условията включихме и пазарния елемент. Каквато цена плащат българските потребители, за тях трябва да е ясно, че това е пазарната цена, справедливата цена, която трябва да бъде платена", разясни енергийният министър.

Петкова съобщи още, че до края на октомври КЕВР ще представи доклад в Народното събрание от проверката на топлофикациите в страната. Проверката беше провокирана от огромните сметки, които получиха потребителите за миналия отоплителен сезон.

"Може би проблемът с фактурите, които "Топлофикация" беше издала на своите клиенти, е по-скоро комуникационен. Нямаше фактически грешки в целостта на метода на определяне на сметките на хората. На първа страница хората виждаха една сума, която отразява тяхното потребление за целия отоплителен сезон. Отдолу беше записана дата за плащане 14 септември. Това въведе потребители в заблуждение. По-надолу във фактурата се вижда какво е платил клиентът, какво му се приспада и какво има да плаща", коментира тя.

КЕВР проверява всички топлификации в страната

КЕВР проверява всички топлификации в страната

Целта на проверката е установяване на размера на възстановените надвзети суми за парно