Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана - в резолюция срещу корупцията. Това заявява в своя официална позиция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя е категорична, че в основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес.

По нейни думи резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре, заслужава адмирации и подкрепа, тъй като дава вярна оценка за корумпираното управление на Бойко Борисов. В нея обаче имало "смущаващи" текстове, съдържащи упрек за партии в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция, както и препоръки България да намери начин да я ратифицира.

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

Комисията по граждански свободи на ЕП прие проект на резолюция за ситуацията у нас

С 35 срещу 30 гласа...

Нинова подчертава, че БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българският парламент.

По думи на соцлидерката именно заради тази позиция е понесла много упреци, че отхвърляйки Конвенцията, променя характера на партията от лява в консервативна.

Нинова заявява, че ще предложи на евродепутатите от БСП, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но не и текстовете за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на страната ни.