Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се" проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България, съобщават от пресслужбата на ЕП.

В документа се подчертава необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.

Текстът се съсредоточава и върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания.

Освен това авторите посочват, че обявената конституционна реформа, която трябва да бъде предшествана от подходящи консултации и да бъде в съответствие с международните стандарти. Наред с това те изразяват загриженост за възможните промени в изборното законодателство непосредствено преди предстоящите парламентарни избори, евентуалното прибързано приемане на законодателство от управляващото мнозинство, липсата на осезаеми резултати от разследванията за корупция по високите етажи на властта. Акцентира се също върху влошаването на свободата на медиите и работните условия на журналистите в България. Отбелязват се и твърденията за използване на сила от страна на българската полиция срещу жени, деца и журналисти по време на протестите. Отделено е място на състоянието на основните права в България - например, по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, както и правата на ромите и лицата, търсещи убежище.

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Борисов: Докладът на ЕК ни посочва как да бъдем отличници

Премиерът благодари за препоръките на ЕК

"Европейското право е от значение, принципите на правовата държава са от значение. Върховенството на закона е свързано със защитата на интересите на ЕС и борбата с корупцията. Картографирането на корупцията показва ясно, че държавите членки със структурни недостатъци в областта на върховенството на закона са тези, които са най-склонни да прибягват към корупционни практики при управлението на бюджета и средствата на ЕС. Това трябва да спре." - заяви докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар от групата на социалистите и демократите в ЕП.

Очаква се резолюцията да бъде гласувана от ЕП в пленарна зала на 8 октомври.

В ЕС се готви специална резолюция за България според Илияна Йотова

В ЕС се готви специална резолюция за България според Илияна Йотова

По думите ѝ диалог между институциите би изглеждал като съглашателство зад гърба на гражданите