Борисов благодари на ЕК за "изключително обективния доклад, който е отчел и напредъка на България, а и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока". Това заяви премиерът в Брюксел за извънредно заседание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври. 

"И затова ние ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че като цяло да изпълним всичко това, което сме поели като ангажимент за мониторинга върху България, както всички държави от ЕС", каза премиерът.

Премиерът заяви още, че е радостен, че т.нар. "стратегическа автономност" е влязла в дневния ред на ЕС. "Защото ние трябва да бъдем много по-подготвени и да можем да си произвеждаме всичко необходимо за COVID-19 в самата Европа, а не да бъдем зависими от държави, с които имаме сложни политически отношения", уточни премиерът.

По отношение на конфликта на Нагорни Карабах премиерът заяви:

"Особено важно е да се знае и че нашето геостратегическо положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас. Отношенията между Азербайджан и Армения са изключително важни за този регион, ние настояваме незабавно да се прекрати огъня, тъй като поддържаме изключително приятелски отношения с двете страни, много са ни важни в стокообмена. Така че се надяваме незабавно огънят да бъде прекратен и на масата на преговорите да се реши въпросът в Нагорни Карабах. Както сме и категорично против участието на трети страни в конфликта".

Премиерът акцентира и на друг конфликт Гърция-Турция-Кипър. По думите му той е изключително важен и за ЕС, и за България. "Така, че считаме, че на базата на диалога, трябва веднага да се приемат необходимите решения", каза той.

"В същото време - на север от нас - Крим, Украйна, Беларус - там също действително незабавно трябва да се вземат необходимите решения и да се спре този конфликт. В Беларус особено да се направят нови избори и да се реши въпросът.

И последно - вижте как изглежда от всички страни на България - на запад конфликтът Косово -Сърбия, на юг Кипър - Турция - Гърция, малко по-надолу - Армения - Азербайджан, на север Беларус, Крим. Затова считам, че ЕС много правилно и благодаря на Шарл Мишел, че проведе много консултации, както и на берлинското председателство - на канцлера Меркел, за умиротворяване буквално на нашия регион.

Така че възлагам големи надежди на днешния европейски съвет, който ще продължи и утре", каза премиерът.

Борисов отново напомни, че на над 2.1 млн. пенсионери вече четвърти месец се дават по 50 лв. на месец добавки към пенсиите и така ще продължи, докато приключи пандемията.

Радев: Докладът е самокритичен и за самия ЕС заради провала в борбата с корупцията

Радев: Докладът е самокритичен и за самия ЕС заради провала в борбата с корупцията

Президентът поздрави българите, които са спрели да чакат оценките отвън, а сами искат да си върнат държавата

В първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие. Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

Красимир Янков: Брюксел не гледа към България с "широко затворени очи"

Красимир Янков: Брюксел не гледа към България с "широко затворени очи"

По думите му отчетността на главния прокурор била формална

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.

Докладът на ЕК: Епикриза преди или след болестта

Докладът на ЕК: Епикриза преди или след болестта

Елена Йончева и Андрей Новаков четат един документ