Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Но когато коментираме този доклад, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, в отговор на въпрос за оповестения доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки.

Държавният глава посочи, че продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция заради провала в борбата срещу корупцията.

"Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят, така че да си върнат държавата", каза още президентът Румен Радев.

Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система, заяви още президентът, помолен да коментира искането на Съюза на съдиите за отстраняване на главния прокурор.

Президентът изрази надежда, че с общи усилия почтените български прокурори ще получат шанс да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

Попитан дали очаква наложеното вето на промените в Изборния кодекс да издържи в парламента, Румен Радев отговори, че е логично ветото да бъде подкрепено от опозицията. "Стига определени партии да решат дали са опозиция или не. Това зависи от начина, по който гласуват", добави още държавният глава.

По време на откриването на новата академична 2020/2021 година на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", държавният глава заяви, че студентите са живата съвест на нацията, а тази съвест изисква, коригира, напътства и в нея е нашето бъдеще. 

Радев подчерта, че енергията на младите хора и високата ерудиция на преподавателския състав раждат общност на образовани, свободни и изискващи граждани. От тях зависи да бъдат възродени и идеалите и ценностите на хуманизма в нашето съвремие, допълни той. 

"Не забравяйте, че когато съдбата на България е в просветени и образовани, решителните и възпитани в почтеност и любов към родината личности, тогава България просперира", обърна се към студентите президентът и допълни, че историята на Великотърновския университет, на старопрестолния Търновград и на страната ни го е доказвала неведнъж.