"Диалог между институциите би изглеждал като съглашателство зад гърба на гражданите. Проблемът е много по-дълбок от коментара за междуличностни отношения между президент и премиер-министър. За да се излезе от тази криза, е необходима политическа стабилност, международен авторитет, обществена подкрепа". Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея "освен хората на улицата всяка вечер има по-голяма мощ на протеста в лицето на останалите български граждани, които нямат възможност да са на протеста, но го подкрепят".

"Ситуацията е динамична. Характерът на протестите показва, че няма агресивни хора, с изключение на случаите на провокация", поясни тя.

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция
Обновена

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция

Евродокладът обръща внимание на съдебната системата и връзките между политици и медии

По думите ѝ винаги ще има критики към президента и към неговата независимост. "Това е част от политическия живот. Излизането на президента сред хората от протеста беше по желание на самите хора. За тези години най-важното, което прави президентът, е да казва на глас това, което казват хората, които няма как да бъдат чути", подчерта Йотова.

Вицепрезидентът поясни, че има нова опорна точка в битката с президентската институция:

"Да се прокара разделителна линия между партията, която е издигнала президента, и самия президент. Дали основанията са политически или лични, не искам да гадая, защото за мен са важни сериозните процеси".

Според Йотова освен докладите за върховенството на закона ще продължи и мониторингът върху България, а "това ще срива имиджа на страната ни в една доста разбъркана ситуация в Европейския съюз":

"Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Да има специална резолюция, не искам да знам какво ще пише в нея", изтъкна още вицепрезидентът.

Йотова изрази неодобрението си спрямо решението на шестима депутати да напуснат парламентарната група на БСП.