"Не можем да оправим проблемите на България от Брюксел, но поне можем да обединим сили.". Това заяви пред БНР Даниел Фройнд, съпредседател на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент и депутат от Германия от групата на "Зелените".

"Забелязвам, че имаме проблем с отпускането на европейските фондове. Това видях вчера на улицата - начинът, по който се отпускат европейските фондове не води до добруване на обикновения човек, а създава корупция за един отбран елит", подчерта Фройнд.

Той ще участва на предстоящия дебат за България в европарламента на 5 октомври. В страната ни той е разговарял с представител на институции, който е "запознат с това как се краде от европейските проекти, не случайно, от някой проект, а системно".

Разногласия в Европейската комисия заради предложение за еврофондове

Разногласия в Европейската комисия заради предложение за еврофондове

Фон дер Лайен вместо това настоява за икономическо възстановяване чрез евробюджета на ЕС

В Унгария, Чехия и България той вижда общия проблем в това, че системата, по която се отпускат средства, разчита на механизми на контрол в самите държави членки.

ако държавата куца и не може да се справи - това са общите неща между Чешката република, Унгария и България. В Унгария процесът е стигнал най-далече, на медиите тотално им е наложен хомот от Орбан, правосъдната система - тя коли и тя беси. Най-голямата разлика е, че България реши да се включи в Европейската прокуратура и се надявам по този канал да се подобри ситуацията", коментира Фройнд.

Според него са необходими действия. Визирайки редовните ежегодни доклади за България той отбеляза, че към ръководители от Европейската народна партия като Орбан и Борисов са милостиви откъм критика, няма никакви санкции.

Кьовеши да разследва злоупотребите с еврофондове, настоява БСП

Кьовеши да разследва злоупотребите с еврофондове, настоява БСП

Левицата настоява за ясен критерий при подбор на двамата делегирани български прокурори

"ЕНП в момента дефакто прави антиевропейска пропаганда и толерира корумпирани системи. Това от страна на Европа е огромна грешка. И кризата се разпростира, защото все повече държави попадат в този капан. Това е грешка на Ангела Меркел, включително", обясни евродепутатът от Германия.

Според изпълнителния директор на Центъра за мониторинг на правосъдието Любомир Авджийски в европарламента не знаят какво се случва в страната ни. Той анализира ефекта от сигналите и срещите на неправителствени организации, които алармираха Брюксел за проблемите с правосъдието и корупцията в България.

"Адресирахме казуси, свързани с корупция, адресирахме записите на премиера, липсата на разследване по тези записи, както сегашните, така и предишните - "Двете каки", "Ало, Ваньо", това си е цяла сага. Цитирахме председателя на Върховния съд, който на няколко пъти казва, че България е завладяна от олигархията и от мафията. Нещо, което не го казва човека от кръчмата, казва го на високо ниво магистрат", каза Авджийски.

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

Сигнал е подаден и от вицепремиера Томислав Дончев

Неправителствените организации призовали Европейският парламент и Европейският съюз "да започнат да свързват европейските фондове с върховенството на правото в България, без това да означава "спрете европейските фондове".

"Според нас в момента голяма част от тези фондове финансират мафия в България, която се възпроизвежда и в политиката, и в съдебната система", смята Авджийски.