Главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен не подкрепя предложение на двама от комисарите й, които призоват за европейски фонд за издаване на дългосрочни облигации в отговор на кризата с коронавируса, информира "Политико".

В статия за няколко европейски вестника еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон и еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони пишат, че фондът може частично да бъде финансиран от данъчните ресурси. Те пишат, че страните членки на ЕС "сега трябва да покажат общ дух за приемане на решение и иновации".

Но Мамер хладно прие предложението, като подчерта, че Фон дер Лайен вместо това настоява за икономическо възстановяване чрез евробюджета на ЕС, който тя нарече план "Маршал" за Европа.

Урсула фон дер Лайен призова ЕС да приеме план "Маршал"

Урсула фон дер Лайен призова ЕС да приеме план "Маршал"

Шефът на Комисията също смята, че евробюджетът е средство за укрепване на солидарността между държавите членки

Председателят на Европейската комисия на няколко пъти изрази гледната си точка, че най-добрият начин да се задействат огромни инвестиции в Европа е чрез амбициозна и иновативна многогодишна финансова рамка, каза говорителят.

Представителят добави, че Комисията все още не е решила общата си позиция по въпроса. По думите му към момента има само едно официално предложение и то е схемата за подпомагане на европейците да не останат без работа. Предложението е отпускане на 100 милиарда евро за подпомагане на страните членки да субсидират заплатите на работниците по време на здравната криза.

Европа все още е разделена на два лагера по отношение как да се отговори на икономическия срив от разпространението на коронавируса. Франция, Италия, Испания и още няколко държави искат общ дълг в еврозоната с издаване на така наречените "коронабондове". Германия, Холандия и Австрия са против.

Коронавирусът може да погребе Европейския съюз

Коронавирусът може да погребе Европейския съюз

нрико Лета, бивш премиер на Италия, коментира, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията