Европейският съюз успя да преодолее бури като дълговата криза в еврозоната, миграционната криза и Брекзит, но някои се опасяват, че коронавирусът може да бъде по-разрушителен за Общността, пише "Гардиън".

В интервю Жак Делор, бившият председател на Европейската комисия, който помогна за изграждането на съвременния Европейски съюз, наруши мълчанието си миналата седмица с предупреждението, че липсата на солидарност представлява "смъртоносна опасност за Европейския съюз".

Енрико Лета, бивш премиер на Италия, коментира, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията.

"Ние сме изправени пред криза, която се различава от предишните кризи", отбеляза той пред британското издание. Лета добави, че това частично се дължи на непредсказуемото разпространение на вируса и частично заради отслабването на "европеизма"от възникналите кризи през последното десетилетие.

"Днес комунитарният дух на Европа е по-слаб в сравнение с 10 г.", смята Лета и предупреди, че най-голямата опасност за ЕС е "вирусът Тръмп".

Ако всеки приеме стратегията "Италия първа", "Белгия първа" или "Германия първа", "ние всички заедно ще потънем", предупреди бившият италиански премиер.

Натали Точи, бивш съветник на шефа за външната политика на ЕС, предупреди, че сега е настъпил момент, при който европейският проект или ще се провали, или ще успее. Ако нещата отидат към лошо, наистина има риск това да е краят на съюза, отбеляза експертът и подчерта, че всичко това засилва национализма и популизма.

Европа все още е разделена на два лагера по отношение как да се отговори на икономическия срив от разпространението на коронавируса. Франция, Италия, Испания и още няколко държави искат общ дълг в еврозоната с издаване на така наречените "коронабондове". Германия, Холандия и Австрия са против. 

Тази седмица холандският финансов министър Вопке Хоекстра се извини, след като вбеси съседите си с въпроса защо другите правителства нямат фискални буфери за справяне с финансовия шок от коронавируса. Коментарите му бяха описани като "противни", "дребнави" и "заплаха за бъдещето на ЕС" от португалския премиер Антониу Коща.

Отговорът на европейските лидери в крайна сметка ще оформи общественото мнение. Когато италианците се почувстваха изоставени от Европа в началото на пандемията, доверието в европейския проект се сви. Социологическо проучване от 12-13 март показва, че 88% от италианците смятат, че Европа не е подкрепила Италия, докато 67% гледат на еврочленството като на пречка. Това е забележителен резултат за страна основателка на Общността.

Ако европейското разделение надделее, това ще се помни като времето, когато Китай и Русия се втурнаха да помогат на Италия. Доверието на Италия към ЕС зависи повече от това какво е направила Европа, отколкото какво са направили китайците или Русия, смята Точи.

По-рано днес Европейската служба за външна дейност педупреди, че Русия и Китай разпространяват дезинформация, включително и че Европейският съюз е на ръба да се разпадне заради неадекватния отговор на националните правителства срещу Covid-19.