Софийска градска прокуратура е възложила на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършването на проверка по повод публикация в сайта "Биволь" - "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми".

Сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове, по повод същата публикация, е постъпил от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор. Сигналът е подаден на 14 септември. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Сигналите от Томислав Дончев и от сайта "Биволь" са обединени.

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Главният секретар на МВР и той научи от нас за инцидента, обясняват от АЕЖ

От прокуратурата заявяват, че ще бъдат проверени всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци.

Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

Припомняме, на 13-ти срещу 14-ти септември радомирски полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване. Тримата бяха отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследване за унищожаване на документи за измами с еврофондове.

От страна на полицията се отрича, че журналистите са били арестувани, въпреки констатациите както на Асоциацията на европейските журналисти, така и на омбудсмана Мая Манолова. Паралелно с това от "Бивол" твърдят, че дошлите на място полицаи дори само са способствали за доизгарянето на документите, т.е. за унищожаването на уликите.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов два пъти вече подчерта, че не вижда за какво може да се иска извинение, както и оправда случая с липсата на информация от страна на полицаите, че към мястото пътуват журналисти.