Задържането на двамата журналисти показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи.
Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) по повод ареста на журналисти Димитър Стоянов от българския сайт Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project.

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Главният секретар на МВР и той научи от нас за инцидента, обясняват от АЕЖ

Според собствените им свидетелства двамата са били задържани в нощта на четвъртък срещу петък, заедно с адвокат по сигнал, подаден от тях до МВР. Въпреки че според официалната информация на МВР, журналистите не са били арестувани, а само отведени за справка и изясняване на самоличността, действията на органите на реда оставят съмнение за държавен произвол и държавен произвол и опит за ограничаване на медийната свобода.

Предоставените от задържаните журналисти заповеди за задържане, които имат характера на официален документ, опровергават твърденията на МВР, се казва в позицията на АЕЖ.

От заповедите за арест става ясно, че Димитър и Атила са били арестувани в 21:00 вечерта и освободени в 4:00 сутринта на другия ден. Посоченото правно основание за ограничаването на техните права е, че е имало данни, че са извършили престъпление.

Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий

Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий

Шефът на ГДБОП не каза дали е готвен за главен секретар на МВР

Изглежда МВР не разполага с процедури, които да следва, когато става дума за журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения.
Разследващата журналистика играе изключително важна роля в налагането на върховенството на закона в едно демократично общество и правоохранителните органи би трябвало да оказват пълно съдействие на журналистите, а не да ги възпрепятстват.

В случая въпреки че са се задействали по сигнал, подаден от журналистите, МВР всъщност задържа самите тях. Изясняването на ситуацията отнема часове и се разрешава едва след намесата на чуждестранен дипломат - консул на Румъния, пишат от АЕЖ.

Липсата на информация часове след задържането предизвиква притеснения за опит за репресия над свободата на изразяване. Случаят беше водеща новина за медиите в Румъния, достигна до едни най-авторитетните издания в света като "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон пост".

Фактът, че до сутринта след задържането главният секретар на МВР Младен Маринов (номиниран за следващ вътрешен министър) не беше уведомен от подчинените си говори за сериозно подценяване на казуса и за непознаване на деликатността на ограниченията, които полицията би могла да налага на журналисти, се казва в позицията на АЕЖ.

Манолова видя нарушаване на човешки права в задържането на журналисти

Манолова видя нарушаване на човешки права в задържането на журналисти

Омбудсманът констатира, че е неоснователно и противозаконно

От Асоциацията обръщат внимание на това, че случаят, който засяга предполагаеми злоупотреби, ощетили български данъкоплатци достигна по-бързо до медиите в Румъни, отколкото в България.

Като професионална асоциация ние нямаме никакви съмнения относно нуждата от журналистически разследвания и ползата, която носят на обществото, се казва в позицията на АЕЖ.