Няма за какво да се извинявам. Журналистите не са с повече права от служителите на реда.
Това заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов в ефира на bTV за задържането на двама журналисти - Димитър Стоянов от сайта Бивол и румънският му колега Атила Биро от румънския Rise Project.

Припомняме, двамата бяха задържани край Радомир и отведени посреднощ в полицейското управление с белезници "за изясняване на самоличността им". Заедно с тях бе арестуван и адвокат, който ги е придружавал.

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване

Главният секретар на МВР и той научи от нас за инцидента, обясняват от АЕЖ

Сигналът от Бивол е подаден в ГДБОП. Антимафиотите са реагирали. Изпратени са служителите на мястото, където се горят материали. По всички сигнали е действано, стана ясно от думите на Спиридонов.

От ГДБОП не са знаели, че към мястото пътуват журналистите. Каква е работата на журналистите да са на местопроизшествието, попита Ивайло Спиридонов.

Българските служби за сигурност работят ли, нали (те - журналистите, б.р) ни подадоха сигнала, продължи с въпросите си шефът на ГДБОП. Да не се внушава, че служителите на реда се намират във филма със скапан сценарий, призова антимафиот номер едно без да уточнява за кой филм става въпрос.

Манолова видя нарушаване на човешки права в задържането на журналисти

Манолова видя нарушаване на човешки права в задържането на журналисти

Омбудсманът констатира, че е неоснователно и противозаконно

Спиридонов поздрави служителите на реда за действията им. От Бивол са отказали да съдействат на службите и за това той призова медиите като подават сигнал да не спират работа, а да продължават с работата си.

"Гледаме тъп филм с измислен сценарий", отново подчерта антимафиотът Ивайло Спиридонов. Не е спирано журналистическото разследване, по думите му.

Действията на ГДБОП били към разкриване на схемите.

Ивайло Спиридонов не каза дали той ще е новият главен секретар на МВР. Това не е на дневен ред, отговори той, но допълни: "Никога не казвай никога".

СДС иска прозрачност по случая с ареста на журналистите

СДС иска прозрачност по случая с ареста на журналистите

Арестът поставя под сериозно съмнение постиженията на демократична България

Припомняме, в петък, когато в българските медии арестът бе отразен часове след като за него съобщиха в световните агенции, реакция имаше от омбудсмана Мая Манолова. Според нея арестът е незаконен и нарушава човешките права.

Според становище на Асоциацията на европейските журналисти арестът на Стоянов и Биро показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи.

По-късно край Казанлък президентът Румен Радев накратко коментира, че случаят "ни прославил", но тук медиите са мълчали.