Радомирски полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване. Тримата са отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследването, коментира пред БНР директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Единият от задържаните е журналистът Димитър Стоянов, а другият е румънски журналист. Всичко започва, когато журналистите подават сигнал до ГДБОП за фирма в района на Перник и Радомир, която се готви да гори секретни документи. ГДБОП започва разследване.

"Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция - Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствие се представиха - две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат", обяснява главен комисар Спиридонов.

"Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени", допълва той. Спиридинов отказва да назове фирмата и обществената поръчка, за която става въпрос, предстоят още разпити и изясняване на обстоятелства.

"Снощи около полунощ получихме многобройни сигнали, най-вече от Румъния, за задържани журналисти. В Румъния това стана водеща новина миналата нощ и все още е. Опитахме се да се свържем с МВР незабавно и да получим информация първо в Радомир, после в Перник и след това се обърнахме към централата на МВР в София. Не успяхме отникъде да получим информация", коментира Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

"Дежурните се опитаха да ни съдействат, но от Областната дирекция на полицията в Перник и на тях им затваряха телефона и не даваха цяла нощ никаква информация. Тази сутрин разговаряхме с главния секретар и той научи от нас за инцидента. Ангажира се да провери случая и да излязат с информация. Разбрахме, че колегите са освободени. Те са в добро състояние", обяснява Радев.

На официалният сайт на МВР е публикувано уточнение:

На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени.