Ваксината вече е в България, има 120 000 дози за 60 000 желаещи и ваксинирането ще започне 2-3 дни след като бъде одобрено от Европейската комисия по лекарствата.

Това заяви пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

Ако се правят списъци на желаещи, първата стъпка е да се направят списъци на желаещи медици, категоричен е зам.-председателят на БЛС.

Той обясни, че когато започне ваксинацията, всяка РЗИ ще трябва да има обратна връзка с общопрактикуващите лекари от всяко едно населено място за желаещите. Втората важна е стъпка ще бъде къде да отидат те за поставяне на ваксината и в състояние ли ще са след 21 дни да се постави втората игла и да се завърши цикълът.

Всяко РЗИ ще разполага с фризер за ваксини срещу COVID-19

Всяко РЗИ ще разполага с фризер за ваксини срещу COVID-19

Логистиката по ваксиниране ще бъде изключително трудна и ще изисква много голям ресурс

В бъдеще ще се издават сертификати кой е имунизиран - и на български, и на английски, допълни д-р Брънзалов.

Преди поставянето на ваксина, няма да се правят антигенен текст. Пациентът ще бъде прегледан дали има клиника - ако няма симптоми, не е проблем. Ако пък вече го е изкарал, това значи, че ще има още повече антитела, обясни лекарят.

По повод твърденията на БЛС, че НЗОК бави и спъва финансирането на мерките, д-р Брънзалов обясни: Още в предходния анекс беше упоменато, че може да се правят безплатни PCR тестове, както и че трябва да бъдат разкрити повече COVID отделения предвид нарастването на случаите на заразени. Само че, ако не беше нашето настояване все още нямаше да имаме направления.

Не може да се подписва един нормативен акт, който влиза в сила от 1 ноември - на 25 ноември. Затова БЛС взе решение за отворено писмо към премиера Борисов.

Д-р Маджаров не се съмнява във ваксините срещу COVID-19

Д-р Маджаров не се съмнява във ваксините срещу COVID-19

По думите му голямо предизвикателство ще е съхранението им

Ние нямаме сигурност и след 1 януари какво ще се случаи относно работата ни, когато трябва да влезе следващия анекс. Аз не искам да го подписваме на 25 януари, категоричен е д-р Брънзалов.

Да, изпращаме електронни направления за PCR тестове вече, потвърди той. Процесът е необратим - от тук нататък все повече документи ще бъдат издавани в електронен вид, допълни лекарят.

БЛС настоява за среща с Борисов заради противоречия с НЗОК

БЛС настоява за среща с Борисов заради противоречия с НЗОК

НЗОК спъвала финансирането на мерките срещу COVID-19