Българският лекарски съюз иска спешна среща с премиера Бойко Борисов заради неразбирателства с НЗОК.

Това заявяват в отворено писмо до премиера.

От БЛС подчертават, че мерките, които е взело правителството са адекватни и навременни. Те поясняват, че са запознати с бюджета на НЗОК и този на държавата за следващата година и предвидените буфери за борбата с епидемията от Ковид-19.

По думите им на фона на пандемията обаче от месец март до сега ръководството на Националната задравноосигурителна каса се държило все едно, че епидемия не съществува и неглижирала сериозността на ситуацията.

Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК, отбелязват от БЛС.

От обявяването на решението за разкриване на Ковид-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Ковид-болни изминаха над два месеца. Причината - отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения, подчертават от Съюза.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложило във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината отново била забавяне от страна на НЗОК.

От лекарския съюз уточняват още, че по време на последната им среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от техните въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата им и през 2021 г. получили чисто административни отговори "пари няма", "това не зависи от нас".

Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха, пишат още в позицията си от БЛС.

По тази причина те настояват за спешна среща с премиера. В противен случай ще откажат да участват в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишат Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намират смисъл да водят разговори и да носят отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи".