Всички граждани под карантина и в изолация трябва да имат право да гласуват. Това каза по време на консултациите по ред с "Воля" президентът Румен Радев. Според него трябва да се даде гаранция на сънародниците ни зад граница да могат да упражнят правото си на вот в условията на пандемия. С открит диалог, по думите му, може да се повиши доверието в изборите. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки смята, че консултациите са закъснели. Поне в края на лятото или най-късно през декември е трябвало да се проведат, според него. За Марешки президентът проявил некомпетентност или страх за датата на изборите.

Вие бетонирахте ГЕРБ на власт, обвини той държавния глава. С призива си "Мутри вън" изкарахте мутрите на площада, според него. Веселин Марешки иска изборите да са на 28 март. С малки корекции изборите можело да се проведат на тази дата. Не зная защо Вие бихте дали заден ход, изтъкна лидерът на "Воля". Той подкрепи въвеждане на видеонаблюдение на броенето на бюлетините. Марешки иска електронно дистанционно гласуване.

ДПС питат Радев как ще се проведат изборите
Обновена

ДПС питат Радев как ще се проведат изборите

За първи път в условията на пандемия ще правим избори

Оценявам високо вашата откровеност, подчерта Румен Радев. Некомпетентно е да се подпишеш под Конституция, която не сте чел, отвърна президентът. Моите консултации не са закъснели, закъсняхте Вие - законодателите, категоричен бе държавният глава. Кога ще има договор за машинното гласуване, кога ще има здравен протокол, попита Радев. Повече коментари за президентската институция не приемам, мога до утре сутринта да ви отвръщам, както си искам, отчете Радев. Мудно се задействате, каза Радев.

Какво получихте, че се отказахте от датата на изборите, заяде се Марешки. Президентът му обясни, че датата на изборите се определя с указ на държавния глава, а той указ не е издавал. Веселин Марешки отново настоя, че вярва на здравните власти и на дата за изборите 28 март. Вие вярвахте и на Конституцията на ГЕРБ, а тя се оказа пълен фейк, изтъкна Радев.

Корнелия Нинова уверява, че БСП не воюва с Румен Радев
Обновена

Корнелия Нинова уверява, че БСП не воюва с Румен Радев

Държавният глава иска левицата да е силна опозиция

Лидерът на "Воля" обвини президента, че с колегата му отсреща (бел.ред. Бойко Борисов) настроили хората всеки срещу всеки. Марешки направи и своите политически прогнози.

Вие сте на ниво екстрасенс, каза Румен Радев. Вие сте поредният случайно попаднал в тази сграда, ядоса се Веселин Марешки. Президентът му пожела да се кандидатира на следващите президентски избори.

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Радев обясни на герберите, че техният бивш съпартиец казал, че има такива манипулации

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Вчера онлайн държавният глава разговаря и с представители на общностите ни в чужбина.

На 12 януари консултациите при президента Румен Радев продължиха с управляващата партия ГЕРБ, като на срещата не присъства премиера Борисов. Последва срещата с БСП и Корнелия Нинова. След това се състояха консултациите с ДПС и "Воля", а Обединени патриоти не приеха поканата.