От ДПС очакват да чуят от президента Румен Радев неговата логика и поглед как в условията на пандемия, ще се подходи към определяне на датата за парламентарните избори. Никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията, а последната отговорност за решаването на проблемите и приемането на мерки за решаване на проблемите, са на изпълнителната власт, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

За първи път в условията на пандемия ще правим избори, за това предпоставят едно по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници в изборите, обясни Карадайъ.

"Безспорно в технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят за отговорността от различните органи на власт в държавата, за да се гарантира животът и здравето на хората, да се гарантира едни честни избори, в които хората да имат доверие, участниците в изборите да имат доверие, за да може резултатът от изборите да мобилизира общата енергия на всички хора за по-добри времена в страната", категоричен бе Карадайъ.

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Радев обясни на герберите, че техният бивш съпартиец казал, че има такива манипулации

Той напомни, че от ДПС многократно са поставяли въпроса за спазването на Конституцията на България. Извън пандемичната ситуация не намери решение в парламентарните сили да се гарантират конституционните права на българските граждани в страната и извън страната, изтъкна лидерът на ДПС.

ДПС считат, че страната ни има опит и експертиза за машинното гласуване. Проблемите пред ДПС са големият брой недействителни гласове и според тях с включването на машини в изборния процес, трябва да минимизира този проблем.

Вторият проблем на изборите е, че трябва да бъде ограничен субективният елемент от броя на гласовете с цел повишаване на доверието в резултатите на изборите. Третият проблем е огромният брой сгрешени, надраскани, подписани или неподписани секционни протоколи.

Корнелия Нинова уверява, че БСП не воюва с Румен Радев
Обновена

Корнелия Нинова уверява, че БСП не воюва с Румен Радев

Държавният глава иска левицата да е силна опозиция

ДПС винаги са били готови с тяхната експертиза, отговорност и предложения да търсят решения на проблеми, които са успели да ги дефинират. Ако в НС има нужният диалог и достатъчна воля да се решават констатирани проблеми, ние ще дадем от наша страна своя принос, увери Карадайъ.

Той запита готова ли е ЦИК след проведените евроизбори да бъде въведено машинно гласуване. ДПС ще търсят правилния подход и начин за провеждане на предизборна кампания.

Президентът Румен Радев заяви, че има спекулации по темата с машинното гласуване. В критично време се търсят решения на проблемите, посочи държавният глава и настоя да има достатъчно доверие в машината. Той все още няма отговор на въпроса кога ще се сключи договор за машините, какви ще бъдат сроковете за доставка и как ще бъдат сертифицирани.

Румен Радев ще определи датата за изборите въз основа на готовността на партиите за изборите, както и готовността на изборната администрация. "От всички срещи, аз и госпожа Йотова не сме получили отговори на важни въпроси, не сме получили здравния протокол и от какво ще се състои. Здравният протокол не е просто документ от медицински мерки, така че трябва да се отчетат много фактори и аз ще се постарая да дам по най-бързия начин отговор за датата, но е сложен многофакторен процес", подчерта президентът.

Радев настоя за адаптация на Изборния кодекс в настоящата ситуация. По думите му нито една опция не трябва да бъде пренебрегвана в ситуация на пандемия.

Според Карадайъ никога не е късно, отговорно да се подходи към законодателството при спазване на Конституцията. Известно време такава чуваемост нямаше, но може би сега е време при сегашните условия да погледнем малко принципно към изработването на определени закони, настоя той.

За идеите на държавния глава за евентуални законодателни промени, Карадайъ смята, че промени в изборното законодателство, когато се правят в последния момент и по време на предизборна кампания никога не са получавали добра атестация и оценка.

За това, че евентуалните законодателни промени не дават добра атестация и оценка, лидерът на ДПС даде пример с последните промени в Изборния кодекс, които били наложени без дебат в пандемични условия. Румен Радев се включи и заяви, че именно заради това наложил вето.

Йордан Цонев заяви, че още от 2014 г. ДПС иска да бъде премахнат субективният фактор. По темата за правата на българските граждани и как те да гласуват в чужбина на ДПС излезли пришки на устата да говорят по тази тема.

Хамид Хамид отбеляза, че не приема разделянето на българските граждани и определянето на различни права за това къде се намират. Ние ще предложим да внася предложения, за да може правата на българските граждани да бъдат гарантирани, увери Хамид.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че ако се отваря Изборният кодекс, да се помисли как партиите ще могат да предават своите послания. Тя настоя да се помили за завишено качество на предизборните дискусии.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Вчера онлайн държавният глава разговаря и с представители на общностите ни в чужбина.

На 12 януари консултациите при президента Румен Радев продължиха с управляващата партия ГЕРБ, като на срещата не присъства премиера Борисов. Последва срещата с БСП и Корнелия Нинова. След това се състояха консултациите с ДПС и "Воля", а Обединени патриоти не приеха поканата