Здрава, мирна и ползотворна година пожела президентът Румен Радев на представителите на ГЕРБ. За първи път правим избори в условия на пандемия, подчерта той по време на консултациите с управляващата партия.

Целта на консултациите, по думите му, е да се гарантира здравето на хората и правото на вот на всички. Цел е и да се повиши доверието в изборния процес, както поясни Радев. Това изисква диалог и консенсус, по думите на Румен Радев. От доверието на хората зависи избирателната активност, както изтъкна президентът.

Сидеров настоя за одит на "Информационно обслужване"

Сидеров настоя за одит на "Информационно обслужване"

Хората не искат повече да чакат, хората искат да видят промени, каза президентът

Председателят на парламента Цвета Караянчева си пожела избори, с които да се спечели доверието на българските граждани. В последните месеци в публичното пространство се насажда мнението, че изборите ще бъдат манипулирани, отчете тя. Избирателната активност ще падне от всичко това, отчете Караянчева.

Тя обвини Румен Радев, че участва в говоренето срещу ГЕРБ, че ще купят изборите. Караянчева го обвини, че е дал думата на формации, които по социологически проучвания няма шанс за властта. Изборите се провеждат по изборен закон от 2014 и законодателството се подобрявало в годините.

Радев и „екстрасенса“ Марешки в сблъсък за политическото аматьорство

Радев и „екстрасенса“ Марешки в сблъсък за политическото аматьорство

Лидерът на "Воля" обвини Радев и Борисов, че настройвали хората

Изборите не ги прави партия ГЕРБ, увери Караянчева. Партия ГЕРБ печели избори, правени не от партията на Бойко Борисов, както се защитиха герберите.Трябва да сме много внимателни, настоя още парламентарният шеф.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

Румен Радев отговори, че не организира компрометиране на изборите. Радев не делил партиите на участващи в избори за първи път и на партии с опит. Нека уважаваме плурализма, защото той е залог за демокрация, отчете държавният глава. А мерките, вземани от властите, ще докажат, че изборите няма да бъдат опорочени. Той очаква именно такива мерки да вземе управлението.

Румен Радев обясни на герберите, че техният бивш съпартиец Цветан Цветанов казал, че има такива манипулации. Явно той изхожда от своя предишен опит, подчерта президентът.

ДПС питат Радев как ще се проведат изборите
Обновена

ДПС питат Радев как ще се проведат изборите

За първи път в условията на пандемия ще правим избори

Даниела Дариткова иска властите да се концентрират около здравната сигурност. ГЕРБ няма да приемат екзотични изборни предложения преди вота. Тя поясни, че с Цветанов герберите са политически опоненти. Ако той имал данни за изборния манипулации, трябвало да ги сподели с отговорните институции. Своевременна информация как ще се проведат изброите поиска президентът. А за критиките, че се предлагали екзотични идеи, той върна на герберите, че екзотична идея е да се напише Конституция за един ден и да се внесе в парламента.

Корнелия Нинова уверява, че БСП не воюва с Румен Радев
Обновена

Корнелия Нинова уверява, че БСП не воюва с Румен Радев

Държавният глава иска левицата да е силна опозиция

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Вчера онлайн държавният глава разговаря и с представители на общностите ни в чужбина.

На 12 януари консултациите при президента Румен Радев продължиха с управляващата партия ГЕРБ, като на срещата не присъства премиера Борисов. Последва срещата с БСП и Корнелия Нинова. След това се състояха консултациите с ДПС и "Воля", а Обединени патриоти не приеха поканата.