Гласуване по пощата в условия на пандемия и въвеждането на многомандатен избирателен район Чужбина. Това предлагат българите зад граница, стана ясно от виртуална среща на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с българските общности в 8 държави, съобщиха от администрацията на държавния глава.

"Българите, гласувайки, запазват своята духовна връзка и политическа активност към процесите. Пандемията представя предизвикателство. Това, което представлява интерес за Вас и вашето мнение има ли нужда от законодателни и организационни промени да имате облекчени условия при разкриването на СИК и набирането на членовете", каза пред нашите сънародници в чужбина президентът Румен Радев.

Виртуалната среща със сънародниците ни е част от консултациите на президента за насрочването и организирането на избори в условия на пандемия. За гласуване по пощата се обявиха българи от Австрия, Великобритания и Канада. В Испания смятат, че гласуването по пощата няма да увеличи избирателната активност, но ако има електронно гласуване тя ще се удвои.

Огромната българска общност, пръсната по целия свят, трябва да чувства, че има Родина и държава, която се грижи и прави всичко възможно сънародниците ни зад граница да бъдат приобщени към България, включително чрез гарантиране на правото им на глас, каза Радев.

Гласуване по пощата или електронно сега - авантюра, според Томислав Дончев

Гласуване по пощата или електронно сега - авантюра, според Томислав Дончев

Която би подрила в аванс доверието в изборния процес

"Колкото по-голяма активност и ангажираност имате към обществено-политическия живот в България, толкова по-консолидирано и проспериращо общество ще бъдем", обърна се държавния глава към сънародниците ни зад граница.

По думите му, изборите в условия на пандемия, особено в страните, където има сериозни рестрикции, ще породят и сериозни затруднения в организацията и провеждането на вота.

Президентът очаква да се регламентира електронното дистанционно гласуване с достатъчна защита. Сега има начин да се защити тайната на вота при гласуване по пощата, така че да се гарантира гласа на всеки.

В други държави, където тайната на вота е запазена чрез гласуване с двоен плик и сформирането на обективна, разширена комисия с представители и на политическите партии, и на граждански организации.

Президентът увери, че всички предложения, отправени по време на срещата, ще бъдат представени утре на консултациите с парламентарно представените партии, които да се ангажират с промени в Изборния кодекс. За утре е планирана среща на държавния глава с ГЕРБ, с БСП, с ДПС, с НФСБ и ВМРО, с "Атака" и с "Воля".

По думите на вицепремиера Илияна Йотова е крайно време е да се институционализира българското представителство зад граница. Вариантите са със стратегия за временните съвети, с Националния съвет на българите и институция в държавата, която да работи по тези теми.

Тя постави въпроса с изтичащия срок на валидност на лични документи на много български граждани у нас и в чужбина. По думите й, невъзможността в момента да бъдат подновени документите може да създаде на пръв поглед формална причина гражданите да не могат да упражнят правото си на глас. В никакъв случай не искаме някой да си помисли, че може да използва здравните проблеми и здравната криза, за да се ограничават избирателни права, допълни Илияна Йотова.

Изборният кодекс не бил създаден за гласуване в пандемия

Изборният кодекс не бил създаден за гласуване в пандемия

Това важало особено за гласуване в чужбина

Като решения на проблема с изтичащия срок на валидност на личните документи беше представена идеята за мобилни консулски услуги в големи държави като САЩ.

В разговора днес чрез видеоконферентна връзка се включиха българи от осем държави зад граница - Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Канада, САЩ, Турция и Франция. Всички бяха единодушни, че е трудно да се прогнозира разпространението на вируса и какви ограничителни мерки ще бъдат предприети от властите в съответните страни в следващите няколко месеца.

Бяха лансирани идеите да се използва електронна заявка за получаване на бюлетината, а впоследствие чрез дипломатическите ни служби или кметствата в съответните държави те да стигнат до избирателите, пожелали да гласуват. Бе отправено предложение да се използва дипломатическа поща за транспорта на бюлетините към България.

Вариант е също да се разкрият по-голям брой секции, като своевременно бъдат подадени заявки за това на местните власти.

ГЕРБ с готов законопроект за гласуване на хора под карантина или в болница

ГЕРБ с готов законопроект за гласуване на хора под карантина или в болница

Не се обсъждало дали Борисов ще бъде кандидат на ГЕРБ за президент

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На 9 януари президентът се срещна и с ръководството на ПП "Възраждане", които заявиха, че датата за парламентарните избори трябва да бъде на 28 март.