Имаме готов законопроект, който да даде възможност лицата, поставени под карантина или настанени в болница с коронавирус, да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това обяви пред БНР председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя изрази надежда в оставащите седмици на парламента да се постигне консенсус с останалите партии, така че да се гарантират правата на българските граждани и да се постигне максимално възможно участие на всички в условията на пандемия.

По нейни думи управляващите са готови да изпълнят законовите ангажименти, за да се проведат коректно организирани и честни избори у нас.

Запитана дали ГЕРБ може да влезе в коалиция с БСП след изборите, Дариткова подчерта, че ГЕРБ нямат врагове, техен враг бил коронавирусът.

Винаги сме държали на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус, да не се горят всички мостове, дори и с политическите ни опоненти, защото в моменти на криза България има нужда точно от това, изтъкна тя.

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Той настоя да се мисли за дистанционно гласуване по пощата

Дариткова бе категорична, че в партията не се обсъжда темата дали Бойко Борисов ще бъде кандидат на ГЕРБ за президент. Тя посочи, че в момента усилията на партията са насочени към парламентарните избори.

Относно продължаващата конфронтация между президента и премиера председателят на ПГ на ГЕРБ настоя да се търсят поводите за диалог и за съвместна работа.

Според нея упреците трябва да бъдат отправяни безпристрастно, така че институциите да имат тежест и демокрацията да бъде силна.

Тя обясни неявяването на премиера в Европейския парламент за изслушването на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права с нивото на комуникация, което не е предполагало участието му.

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори
Обновена

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори

Премиерът е зашеметен и не се ориентира

Дариткова заяви, че начинът, по който се приема премиерът от лидерите на другите европейски държави, е показателен, че той е уважаван и добре приет.

По нейни думи политически опоненти на ГЕРБ и в Европа правят всичко възможно, за да дискредитират България. Според нея обаче влизането на страната в чакалнята на Еврозоната показва, че България е добре оценена и перспективата пред нея е добра благодарение на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

По повод критиките на Венецианската комисия към одобреното на първо четене в парламента създаване на фигурата прокурор, който да разследва главния в България, Дариткова увери, че преди второ четене ще бъдат взети предвид всички становища.

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

За премиера нямало смисъл датата на вота да бъде друга