Въвеждането на гласуване по пощата или електронно за тези избори би било авантюра, която би подрило в аванс доверието в изборния процес. Това е мнението на вицепремиера Томислав Дончев. Въпреки че в студиото на БиТиВи той два пъти заяви, че има лични симпатии към този вид гласуване.

Затова и за предстоящите избори през пролетта на тази година това не би могло да се случи. Такова гласуване за 2 или 3 месеца не би могло да се случи. Минусите биха били повече от плюсовете, категоричен е Дончев. Той предупреди, че няма по-голяма криза от тази да приключим с изборен резултат, в който гражданите не вярват.

В тази посока той разкритикува и постоянното говорене за възможността изборите да бъдат контролирани и съответно фалшифицирани от управляващите. Не правителството управлява изборния процес, негов господар е Централната избирателна комисия, а правителството само подпомага процеса.

В дебата какъв да бъде изборния процес, Томислав Дончев не вижда нищо лошо, но е притеснен от устойчивия рефрен за фалшификация на резултатите, защото това подрива доверието в ЦИК, а и в политическата система по принцип.

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Да има доверие в машинното гласуване, иска президентът

Томислав Дончев припомни, че ГЕРБ като политическа сила до този момент не са се явявали на парламентарни избори, които да са организирали и въпреки това са ги печелили. Да сте чули, че президентските избори, спечелени от Румен Радев са фалшифицирани, зададе реторично въпрос вицепремиерът и настоя на това, че всяка една политическа партия има свои наблюдатели в избирателите комисии.

Иначе на консултации, ако ГЕРБ получат покана от президентството, ще се отзоват. На въпрос дали премиерът Борисов ще отиде, Томислав Дончев не отговори конкретно, а заяви: "Аз и мои колеги." Въпреки това той смята, че тези консултации са закъснели - времето за тях било лятото или есента на миналата година, тъй като мнението на всички институции и организации не препоръчват промени в Изборния кодекс в последния момент. "Всякакви радикални промени в ИК трябва да се избягват преди изборите, това е недобра практика. Добре е да проведем избори по план максимално близък до утвърдения в практиката", според Томислав Дончев.

За гласуването под карантина и по пощата трябват промени в Изборния кодекс

За гласуването под карантина и по пощата трябват промени в Изборния кодекс

Да запазим и да утвърдим доверието в изборния процес, настоя Андреев

От ГЕРБ нямат претенции за датата на изборите - 28 март, 28 април или 28 май. "Датата 28 март не е предложение от наша страна, а императивно припозната от президента. Нямам съмнения, че се е шегувал, споменавайки тази дата", заяви Томислав Дончев.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в първия възможен момент и посочи датата 28 март. Сериозен дебат с нападки обаче по датата се разрази едва в първите дни на новата година, след като държавният глава реши да свика консултации за провеждането на изборите. Премиерът Борисов го обвини в опит да отложи тази дата, попита кой му диктува промяната и настоя на това, че вече датата на вота е определена, макар и да няма издаден указ, както е по Конституция. 

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

Иначе различните предложения за провеждане на изборите Томислав Дончев коментира:

За излъчване на преброяването в реално време - чудесна идея, но има притеснение за малките и отдалечени населени места, където телекомуникационните кампании не поддържат добър обхват.

Избори в два дни - не е добра идея, а и изисква промени в Изборния кодекс.

Гласуване чрез посредник или от автомобила - неприложима у нас практика.

Гласуване на открито - неприложимо, тъй като не може да има прогноза за времето за толкова дълъг период напред във времето.

Прозорци/коридори за гласуване - идеята се обсъжда и е относително приложима. Даването на възможност обаче на карантинирани граждани да влизат в помещенията ще демотивира членовете на СИК, тъй като ги принуждаваме на контакт и с болни.

Мобилни избирателни секции - според Томислав Дончев изборните администрации биха могли да се справят, като се увеличат екипите с ваксинирани вече или преболедували служители.

Иначе Томислав Дончев увери, че МВнР е максимално мобилизирано и работи за това да осигури максимален брой българи да могат да гласуват в чужбина, но това зависи от самите ограничителни мерки покрай пандемията в самите държави.

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори
Обновена

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори

Премиерът е зашеметен и не се ориентира