Изборният кодекс не е създаден за гласуване в условия на пандемия, още по-малко за гласуване в чужбина. Това заяви пред БНР Димитър Иванов, координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори.

По негови думи значение има и обстановката в приемащата страна, където се провеждат изборите.

Иванов посочи, че координира Мрежата на българските изборни доброволци по света от 2014 година и има поглед в над 120 места на 5 континента. Навсякъде положението било много неясно.

Той даде пример със страни като Австралия и Нова Зеландия - там има двуседмична карантина, което ще направи невъзможно придружаването от представител на България до изборните секции на пристигналите с дипломатическата поща бюлетини.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

Иванов открои като основен проблем ограничението, наложено от Изборния кодекс - до 35 избирателни секции за страни извън ЕС. Той очаква да има проблеми най-вече за САЩ и Великобритания.

"Традиционно във Великобритания около 20 000 български граждани - това прави средно 500-600 човека в секция. В Лондон - над 1000 души в секция", обясни Иванов.

По негови думи Мрежата на българските изборни доброволци се е утвърдила като постоянна изборна администрация и хората са обучени. Топката обаче била в държавата.

Според Иванов трябва да се гласува доверие на местните български общности и външният министър да упълномощи за свой представител доброволец от местната българска общност. Има прецеденти в това отношение, въпросът е дали държавата ще гласува доверие на собствените си граждани, отбеляза той.

Радев искал някой друг да поеме отговорността за предложената дата за изборите

Радев искал някой друг да поеме отговорността за предложената дата за изборите

Според проф. Огнян Минчев държаният глава осъзнал, че може да има усложнения заради епидемилогичната обстановка