Българите зад граница искат гласуване по пощата. Това поясни държавния глава Румен Радев на поредния кръг консултации. Има упорит отказ да се обсъжда този проблем по думите му.

В Швейцария 95% от гласувалите по време на пандемия са пуснали вота си по пощата. Не трябва да се абдикира от този проблем, каза президентът. Темата за машинното гласуване е много важна, смята той. Според него трябва да има доверие в машините.

Радев настоява за прозрачност на "Информационно обслужване". Решенията трябва да работят не за определени партии, а за всички български граждани според държавния глава.

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", каза, че ключов въпрос е гласуването да бъде съобразено със здравната обстановка. По думите й опасения от заразяване изпитват голяма част от българските граждани. Затова трябва да се преосмисли начина на гласуване.

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Той настоя да се мисли за дистанционно гласуване по пощата

Гласуването по пощата не трябва да се гледа като екзотична идея, подчерта Дончева. Тя смята, че носенето на една подвижна кутия по домовете на карантинираните поставя много въпроси. Това са някакви камикадзета, които ще ходят при едни заразени хора, недоумява Татяна Дончева. Остава спорен въпросът за ваксинация на тези хора. Не може да се насилват членовете на избирателните комисии да се ваксинират, по думите й. Един член на семейство може да носи бюлетините в плик на останалите от фамилията, дори на съседите си, по мнението на Татяна Дончева. Пощенският служител ще щампира пликовете с бюлетините и ще ги предоставя на изборните комисии, по предложение на "Движение 21".

Да се регулират тарифите на частните медии за кампанията, настоява Татяна Дончева.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

Що се отнася до исканата от ГЕРБ дата - 28.03, тя съветва управляващите да си намерят някоя "врачка и баячка, която да им каже пак за ретроградния Меркурий". Нашият проблем не са болните и карантинираните, убедена е тя.

Димитър Делчев от ДБГ акцентира на проблема с ваксините и посочи, че не са поръчани достатъчно ваксини. Най-много печелят от ниска избирателна активност настоящата власт, отчете той. Делчев се застъпи за машинното гласуване. И той споделя притеснение, че изборите няма да са честни. Съгласно плана за ваксинация ще получим по-малко ваксини, отколкото други съотносими към нашите мащаби държави.

Настимир Ананиев от ВОЛТ е доволен, че президентът е обърнал внимание на българите зад граница. Българите зад граница се подценяват, по мнението му.

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

ЦИК е отговорна да гарантира конституционните права за гласуване