Парламентарните избори през 2021 година ще се проведат на 4 април. Това обяви държавния глава Румен Радев в обръщение към гражданите. Тези избори ще са съдбовни на фона на бедствия и пандемия, посочи Румен Радев и разкритикува неподготвеността на властта и институциите за провеждане на тези избори. 

Въпросите са повече от отговорите, посочи държавният глава и призова здравните власти да посочат ясни мерки за гарантиране на безопасни правила.

Обръщението на президента започна с акцент върху бедствията от последните дни. Хиляди хора очакват подкрепа от държавата, според Румен Радев. Във време, в което институциите се сриват, изборите придобиват съдбовно значение, по думите на Румен Радев. От отговорността на институциите зависи опазването на здравето на хората, както и провеждането на честен вот, по мнението му. Никоя институция не предприела законови действия, за да се гарантира това.

Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателните комисии и за изборната активност, каза още той.

Възможно най-рано трябва да се обявят здравните мерки.

Социалистите приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Социалистите приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Очакванията на обществото за промяна били толкова силни, че едва ли каквато и да е дата би променила резултатите от вота

Президентът открои необходимостта от промени в Изборния кодекс, както се е видяло по време на консултациите. 

Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемията се взеха много дълго отлагани решения и бяха привеждани веднага в изпълнение, каза още той.

Необходимостта от промени в Изборния кодекс не бива да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на хората под карантина, заяви още Румен Радев. 

Държавният глава очаква така да се предприемат действия за актуализация на избирателните списъци и за осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на "Информационно обслужване".

Карадайъ се стяга за "много работа" преди изборите

Карадайъ се стяга за "много работа" преди изборите

Най-голямото предизвикателство била работата в условията на пандемия

Румен Радев отново постави въпроса за гласуването по пощата на българите зад граница, както и за видеонаблюдение при броенето на бюлетините и изготвяне на изборните протоколи. Той поиска премахване на ръчното броене на машинния вот.

"Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно, адекватно, действено правителство."

"Демократична България" готова за решителната битка

"Демократична България" готова за решителната битка

Да счупим гръбнака на корупцията, зове Христо Иванов

В същото време, дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовка специално към такива избори изискват време и пълна мобилизация, смята Румен Радев. Събитията от миналата година доказаха, че българите искат промяна, отсече държавният глава.

Той иска избори възможно най-скоро, но на институциите им трябва време са се подготвят - затова и указът на държавния глава е за дата на изборите 4 април, седмица по-късно от първия възможен срок. До тогава Румен Радев иска да се извършат необходимите законодателни и организационни промени.

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Избори по време на пандемия - възможни, но ЦИК трябва да действа

Препоръките на обществения съвет

Припомняме, въпреки че датата за изборите се очерта като основен проблем в публичното пространство, консултациите си президентът Румен Радев не свика с конкретно посочване на тази цел. Самите консултации преминаха и наложиха други теми за разискване, включително и технологията на изборния процес - машинният вот, видеонаблюдението в секциите, гласуването на карантинираните български граждани и др.

Консултациите обаче бяха белязани от редица изречени обвинения между политическите лидери и Румен Радев, като градусът на напрежението между държавния глава и ГЕРБ още в началото се повиши сериозно и завърши с обвинението, изречено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че Румен Радев, че участва във внушенията, с които подкопава доверието изобщо в изборния процес.

ЦИК са готови за изборите, чакат здравния протокол

ЦИК са готови за изборите, чакат здравния протокол

Андреев: Въпросът за броене на бюлетини може да бъде обсъден

На 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов настоя на "казана дума, хвърлен камък" и попита кой диктува датата на изборите на президента.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

ВМРО чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП

ВМРО чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП

Те приемат датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Държавният глава разговаря онлайн и с представители на общностите ни в чужбина.

Последна, на 13 януари, Румен Радев беше срещата с представители на ръководствата на политическите партии "Движение 21", "Движение България на гражданите" и "Волт".

Консултациите с БСП започнаха със заявка от лидерът на БСП Корнелия Нинова, че няма конфликт между партията и президента. По отношение на изборите тя заяви, че машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки консултациите са закъснели, а президентът проявил некомпетентност или страх за датата на изборите.

От ДПС обявиха, че ще дадат своя принос, ако в Народното събрание има нужния диалог. Карадайъ запита готова ли е ЦИК след проведените евроизбори да бъде въведено машинно гласуване.

По-късно на срещата дойдоха представители на партия "Атака". и поискаха да бъде извършен одит на "Информационно обслужване".