"Демократична България" щеше да е готова за изборите и за 28 март. Това заявяват от партията в своя официална позиция.

Те подчертават, че са във висока степен на готовност за явяване на вота.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочва,че в обръщението към народа днес президентът Румен Радев е изброил голяма част от предложенията на ДБ във връзка с изборния процес. Сред тях са въвеждането на видеонаблюдение и стрийминг на единна платформа на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите от секционните избирателни комисии и актуализиран вариант за въвеждане на пощенско гласуване.

Иванов е категоричен, че въвеждането на видеонаблюдение в секциите е важна мярка, за да се избегне проблемът с манипулиране на протоколите от избирателните секции.

За целта от ДБ предлагат своята платформа "Ти броиш" за онлайн хъб, на който всичките тези излъчвания да могат да се виждат и да има централизирано наблюдение на изборите.

Социалистите приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Социалистите приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Очакванията на обществото за промяна били толкова силни, че едва ли каквато и да е дата би променила резултатите от вота

Иванов припомня и предложенията на "Демократична България" за независим одит на машините за гласуване, както и да не се броят ръчно хартиените отрязъци от тях, а информацията за вота да се обработва директно машинно, за да не се усложнява работата на изборните комисии. Настоява и за увеличаване на безплатното време в обществените БНТ и БНР за кандидатите, като се мотивира с факта, че в условията на пандемия срещите на живо с избиратели в тази кампания ще бъдат по-малко.

Според него съпротивата на ГЕРБ срещу тези предложения означавала, че управляващите разчитат на твърдото ядро, съставено от държавна администрация и корпоративна клиентела, а също разчитат на ниска избирателна активност и на "досегашните изборни трикове".

Тези избори и тази кампания ще бъде решителна битка за това да възстановим демокрацията в България, да прекъснем възможността за презареждане на корупционното управление в България, да счупим гръбнака на корупцията, подчерта Иванов.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

Припомняме, днес президентът Румен Радев обяви, че парламентарните избори ще се проведат на 4 април.

От БСП обявиха, че приемат всяка дата за изборите, предложена от президента.

ГЕРБ също заявиха, че нямат нищо против датата 4 април.

Обединените патриоти пък чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП.

Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС се стяга за много работа и заяви, че най-голямото предизвикателство пред нас е работата в условия на Ковид-19.