Ние нямаме нищо против датата 4 април за провеждането на парламентарните избори. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на брифинг - отговор на обръщението към гражданите на президента Румен Радев. 20 минути преди това държавният глава обяви, че е подписал указа за парламентарните избори с дата 4 април.

По думите му след серията от консултации за безопасност на изборите всички поканени са заявили своята готовност да се явят на избори на 28 март. И въпреки този консенсус господин президентът показа, че не може да живее в среда на консенсус.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените, които президентът предложил. Управляващите ще направят всичко възможно да повишат избирателната активност и Тома Биков призова хората да гласуват на 4 април.

Ако опозицията в лицето на БСП и ДПС реши да преразгледа публичната си позиция за изборното законодателство, нека да внесат промените на президента, но ние няма да го подкрепим. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужило неясни интереси, смята Биков.

Георг Георгиев, зам-министър на външните работи, не вижда никаква разлика между 28 март и 4 април и попита: кой дръпна конците и натисна копчето за датата 4 април? По думите на Георгиев държавният глава дори и не си е направил труда да прочете Изборния кодекс и да се запознае с международни актове.

"В момента президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с всичко онова, което би могло да направи изборите прозрачни и честни пред хората", категоричен бе зам.-външният министър.

ВМРО чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП

ВМРО чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП

Те приемат датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс

Господин Радев няма навика да мисли за всички български граждани еднакво, смята Георгиев и изрази притеснение, че на 4 април ще бъде католическият и арменски Великден. Това със сигурност щяло да създаде проблем пред хората да упражнят правото си на глас.

Георг Георгиев отхвърли възможността да се организира гласуване по пощата за българите в чужбина.

Според Георгиев трябва време, за да бъде обезпечен изборният процес, да се свържат и договорят с пощенски служби, а българи има и в трети страни, извън Европейския съюз. "Не може да се направи всичко, което на президента му хрумне." Президентът, търсейки своята индулгенция се опитва да създаде хаос, да отчужди изборния процес и да компрометира изборите, коментира Георг Георгиев.

Според него президентът трябвало да оправдае мандата си по нищоправене, но това не трябвало да бъде за сметка на Изборния кодекс и изборното право на хора.