Най-голямото предизвикателство пред нас е работата в условия на Ковид-19. Това написа във Фейсбук лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод предстоящите парламентарни избори, чиято дата обяви днес президентът.

Той изрази надежда, че ще се справят с предизвикателството.

Имаме много работа и всеки един от нас знае какво да прави, изтъкна Карадайъ.

Припомняме, днес президентът Румен Радев обяви, че парламентарните избори ще се проведат на 4 април.

От БСП обявиха, че приемат всяка дата за изборите, предложена от президента.

ГЕРБ също заявиха, че нямат нищо против датата 4 април.

Обединените патриоти пък чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП.

На 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов настоя на "казана дума, хвърлен камък" и попита кой диктува датата на изборите на президента.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

Социалистите приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Социалистите приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Очакванията на обществото за промяна били толкова силни, че едва ли каквато и да е дата би променила резултатите от вота

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Държавният глава разговаря онлайн и с представители на общностите ни в чужбина.

Последна, на 13 януари, Румен Радев беше срещата с представители на ръководствата на политическите партии "Движение 21", "Движение България на гражданите" и "Волт".

Кой натисна копчето за 4 април, питат от ГЕРБ

Кой натисна копчето за 4 април, питат от ГЕРБ

Не можело да се направи всичко, което на президента му хрумне

Консултациите с БСП започнаха със заявка от лидерът на БСП Корнелия Нинова, че няма конфликт между партията и президента. По отношение на изборите тя заяви, че машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки консултациите са закъснели, а президентът проявил некомпетентност или страх за датата на изборите.

От ДПС обявиха, че ще дадат своя принос, ако в Народното събрание има нужния диалог. Карадайъ запита готова ли е ЦИК след проведените евроизбори да бъде въведено машинно гласуване.

По-късно на срещата дойдоха представители на партия "Атака". и поискаха да бъде извършен одит на "Информационно обслужване".

ВМРО чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП

ВМРО чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП

Те приемат датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс