Това, че колегите от парламентарната група на Обединените патриоти са решили да пропуснат консултациите при президента не е нито бойкот, нито демонстрация. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод отказа на ВМРО и НФСБ да участват в консултациите с Румен Радев за предстоящите парламентарни избори.

Той обясни, че воеводите са отказали да проведат консултации с президента, защото по негови думи нямало смисъл да се участва. Според Каракачанов от тези консултации не е излязло нищо.

Изключително право на президента е да насрочи дата за изборите, след като веднъж си обявил една дата без консултации, явно е, че каквото и да кажат парламентарно представените партии, това няма никакво значение, отбеляза той.

Патриотите няма да допуснат промяна на изборните правила

Патриотите няма да допуснат промяна на изборните правила

Патриотите готвят отчет за трудния път на оставането на власт

По думи на вицепремиера ситуацията около пандемията е тема на здравните власти, а не на партиите. Според него да се обсъжда с извънпарламентарните партии какви законови промени трябва да се направят, е "несериозно".

Каракачанов бе категоричен, че законодателни инициативи не се правят два месеца преди изборите.

В България практиката показва, че законодателството се променя малко преди изборите - това не е нормално, подчерта той.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Радев обясни на герберите, че техният бивш съпартиец казал, че има такива манипулации

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Държавният глава разговаря онлайн и с представители на общностите ни в чужбина.

На 12 януари консултациите при президента Румен Радев продължиха с управляващата партия ГЕРБ, като на срещата не присъства премиера Борисов. Последва срещата с БСП и Корнелия Нинова. След това се състояха консултациите с ДПС и "Воля", а Обединени патриоти не приеха поканата.