В президентството не виждат нито желание, нито политическа воля в управляващите, а и в Народното събрание да се справат с предстоящите проблеми на организацията на изборите. Това заяви главният секретар на президента Димитър Стоянов в студиото на БиТиВи.

На изминалите консултации в президентството просто е било констатирано, че нищо не е направено и нищо не е променено, въпреки че от 13 март 2020 година България е в извънредната ситуация на пандемия и е ясно, че изборите ще се проведат в такава среда.

Димитър Стоянов припомни и изказване на депутата Красимир Ципов от миналата година, че не е работа на президентската институция да решава проблемите с Изборния кодекс, а е работа на парламента. "Има ли решение - няма." Сега вече напълно проблемът е на ГЕРБ и нека си носят политическата отговорност. Нека да обяснят на българските граждани в чужбина как да гласуват, допълни секретарят на президента.

Валери Симеонов видя игра в един отбор на Радев с ГЕРБ

Валери Симеонов видя игра в един отбор на Радев с ГЕРБ

Валери Симеонов очаква победа на ГЕРБ с голямо мнозинство на 4 април

Иначе седмицата отсрочка - от 28 март към 4 април - която вчера бе дадена от държавния глава с насрочването на парламентарните избори, Димитър Стоянов обоснова като изпълнение на думите на председателя на ГЕРБ Цвета Караянчева от консултациите - че за нужните законодателни промени е достатъчна една седмица и управляващите ще са готови с организацията на честен и прозрачен вот. Вместо това топката се прехвърля отново на ЦИК, както стана с машинното гласуване, и за здравния протокол и за тестването на машините, коментира Стоянов. Такова е и внесеното предложение днес от името на ГЕРБ и Обединените патриоти.

С такива действия се създава предварително недоверие не само в машините, но и в самия изборен процес, отсече Стоянов.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът

Като сериозен проблем, на който няма отговор Стоянов открои отново гласуването на българите в чужбина. Думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че те ще пътуват със самолет, Димитър Стоянов възприема не толкова като шега, а като подигравка: "Тази шега показва какво е фактически отношението към българите в чужбина... Не виждам да се предприемат мерки за гарантиране честността на вота."

Проблемите с гласуването на карантинираните граждани, както и с видеонаблюдението също продължават да стоят.

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти прогноза

На въпрос защо датата за изборите не е била отложена за още по-късно - например края на април или май месец, секретарят на президента посочи, че мандатът на това Народно събрание приключва на 26 март и попита: "А какво да оставим това правителство да работи без контрол месеци?" На 28 март пък има смяна на времето, а това може да създаде редица проблеми за работата на СИК-овете.

Партиите, поканени на консултации при президента, са били избрани според социологическите проучвания, но и според тяхната активна, включително и гражданска, позиция.

Димитър Стоянов бе категоричен, че в президентството никога не са мислили за създаване на нов политически проект, но на въпроса дали Румен Радев мисли за втори президентски мандат може да отговори само и единствено самият Радев. "Негово лично решение ще е дали ще се кандидатира за втори мандат."

Стоянов отхвърли обвиненията, че президентът не е обединител на нацията: "Президентът не воюва с никой. Не може обаче президентът да бъде обединител между две противоположности - на честните и на корумпираните, на демократите и автократите. Решението минава през парламентарни избори, които предстоят."

Радев губи одобрение

Радев губи одобрение

36% няма да гласуват, ако изборите са днес