Най-вероятно при определената дата за парламентарните избори от президента - 4 април, те ще бъдат спечелени с доста сериозно мнозинство от ГЕРБ. Това заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов в студиото на Нова телевизия.

Симеонов има чувството, че президентът играе заедно с премиера и може би му се отблагодарява, че ГЕРБ го уважиха на консултациите. За мен играят комбина, защото на 4 април хората няма да са преодолели страха, няма да има достатъчно ваксини и възрастните хора няма да отидат до секциите, а ще отидат добре организирани. Най-добре организирани в тази работа са ГЕРБ и ДПС, коментира лидерът на НФСБ.

"Манипулации е имало и ще има на изборите, но трябва да бъдат ограничено до минимум. Избирателят е манипулиран още преди да влезе да гласува", отбеляза Симеонов и увери, че НФСБ са готови за обединение с всички патриотични формации за изборите.

ВМРО чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП

ВМРО чуха в обръщението на Радев план за мнозинство ДПС - БСП

Те приемат датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс

Той обясни, че не трябва да се допускат промени в последния момент в Изборния кодекс. Промените, лансирани от президента, не гарантират изискванията за тайната на вота, коментира бившият вицепремиер.

За предложението на държавния глава за гласуване по пощата, Симеонов заяви в типичния си стил: "най-добре е човек да си лежи на дивана и да не си прави труда да гласува." Никой не може да гарантира тайната на вота при гласуване по пощата, посочи той и допълни, че няма време за организирането за такъв тип гласуване особено при положение, че нямаме никаква практика.

Гласуването по пощата е някаква екзотична мярка и видеонаблюдението на броенето на бюлетините имат една цел - ако бъдат изпълнени, отново да се влезе в Параграф 22 и да има критика. Който толкова много държи на представително управление в България, да си хване самолета и да дойде в страната - няма друг изход и друго решение.

И според Симеонов от Турция идвала най-голямата заплаха за парламентарните избори. ДПС са факири и по мобилизация на циганските гласове, по думите му.

Предложението за видеонаблюдение при броене на бюлетините е другият плосък капан, категоричен бе бившият вицепремиер. Няма време, няма време - това е положението, подчерта Симеонов и "нищо не можем да направим". Но, по думите му, не е и коректно от страна на президента да определя, че било изтървано времето и институциите били сринати.

Той посочи, че и да се направи ротация на шефовете на полицията в ромските махали, няма да се постигне почти нищо, защото не познават полицейското управление на конкретния град.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев обяви, че е подписал указ за датата на изборите - те ще са на 4 април.

От ГЕРБ реагираха светкавичко и попитаха кой е натиснал копчето за тази дата.

Социалистите от своя страна заявиха, че приемат всяка дата за изборите, която президентът предложи.

От ВМРО пък чуха в обръщанието на Радев план за мнозинство между ДПС-БСП.