Централната избирателна комисия публикува предварителните списъци с броя на избирателите у нас за парламентарните избори.

От тях става ясно, че общо 6 732 316 души ще могат да гласуват.

Секциите в страната пък са близо 11 900 според техните адреси, подадени на Комисията от кметовете по места. Все още не е ясно колко ще са секциите зад граница.

По-рано днес кметът на София Йоррданка Фандъкова със своя заповед образува 1566 избирателни секции, в които столичани могат да гласуват.

До 9 март българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване. Само за седмица те достигнаха 27 000, като най-много има онлайн заявления на сайта на ЦИК има от Великобритания - 6408, Германия - 4586, и Турция - 3974.

Извън дипломатическите представителства има нужда от 60 заявления, за да бъде открита секция.

От ЦИК искат още 1,2 млн. лева за изборите

От ЦИК искат още 1,2 млн. лева за изборите

Предлагат по-високо заплащане на членовете на секционните избирателни комисии

Припомняме, заради ситуацията с коронавируса и големия брой карантинирани граждани у нас имаше различни идеи за провеждане на вота, така че правото си на глас да могат да упражнят възможно повече хора.

Националния оперативен щаб предложи въвеждане на коридори за гласуване на карантинирани по подобие на зелените коридори в супермаркетите.

ГЕРБ и Обединените патриоти пък предложиха карантинираните да гласуват с подвижна урна и в специални секции.

След това ЦИК поиска писмено становище на здравното министерство дали в подвижните избирателни секции ще могат да гласуват едновременно хора с увреждания и карантинирани.

Карантинираните вероятно няма да могат да гласуват - вотът по пощата бил абсурд

Карантинираните вероятно няма да могат да гласуват - вотът по пощата бил абсурд

Гласуването по интернет е ненадеждно според проф. Красимир Калинов