От Централната избирателна комисия (ЦИК) предлагат на министъра на финансите Кирил Ананиев да се увеличат с още 1, 200 млн. лева предвидените пари за възнаграждения за изборите. Парите са за членовете на районните избирателни комисии (РИК) и на секционните избирателни комисии (СИК) за провеждането на изборите в условия на пандемия, уточняват от БНР.

Проект на План сметката, за провеждането на парламентарните избори е изпратена за съгласуване с ЦИК. 

По думите на председателя на ЦИК Александър Андреев членовете на секционните избирателни комисии, районните избирателни комисии са на авангарда - т.е. най-отпред. Това изисква по някакъв начин да бъдат компенсирани за рисковете, които ще имат в периода и по времето на изборите. "Считам, че това увеличение би компенсирало до голяма степен този риск, който имат колегите", каза Андреев.

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

От МВнР подчертават, че гарантирането на честни избори е приоритет за страната

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

На онлайн среща държавният глава разговаря и с представители на общностите ни в чужбина.

На 12 януари консултациите при президента Румен Радев продължиха с управляващата партия ГЕРБ, като на срещата не присъства премиера Борисов.

Последва срещата с БСП и Корнелия Нинова. След това се състояха консултациите с ДПС и "Воля", а "Обединени патриоти" не приеха поканата.