Около час и половина ще отнема попълването на изряден изборен протокол. Това са очакванията на говорителя на ЦИК Димитър Димитров, които той сподели в студиото на БиТиВи.

Проблемът ще дойде от отчитането на преференциите, по думите му. Димитров посочи, че ще се направи всичко възможно, за да се създадат условия членовете на СИК и Информационно обслужване да обработят изборните данни в рамките на 48 часа.

Изборната комисия на сайта си ще публикува примерен протокол, за да се упражняват членовете на изборните комисии.

И партиите да си обучат членовете на СИК, искат от Института за развитие на публичната среда

И партиите да си обучат членовете на СИК, искат от Института за развитие на публичната среда

От Института предлагат за гарантиране честността на вота да отпадне единият политически застъпник

Димитров приза, че "Информационно обслужване" ще трябва да обработи над 10 милиона числа. Това означава и малко повече грешки, според Димитър Димитров.

Припомняме, че протоколите за предстоящите избори станаха проблем между ЦИК и "Информационно обслужване", тъй като са изключително сложни и големи - 20 страници. Освен да се нанесе броят на хартиените бюлетини, трябва да се запишат и машинните гласове, а двете накрая да се сборуват. Това увеличава шанса за грешки, сигнализираха с писмо до ЦИК от "Информационно обслужване" и предложиха комисиите да не събират числа, а да оставят това да го правят компютрите.

Константинов прогнозира перфектна изборна буря

Константинов прогнозира перфектна изборна буря

С най-сложния изборен протокол до този момент

Стана ясно все пак, че има процедура, при която грешките могат да бъдат коригирани.

Димитров припомни, че винаги технологията на отчитане на машинното гласуване е минавала през описване на резултатите в хартиен протокол. Машините не произвеждат протоколи, те произвеждат една голяма разпечатка и числата от нея трябва да се пренесат в протокола, поясни той.

Относно мобилните секции за избиратели под карантина или в изолация Димитров призна, че много малко хора желаят да участват в тези секции. Тепърва ще се изчислява недостигът, но е възможно на места да няма мобилни секции, според говорителя на ЦИК.

Създаването на мобилни секции в последния момент притеснява и столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като това ще става в последния момент - до 1 април. В София има и най-голям брой карантинирани.

До 1 април сформират мобилните изборни секции за карантинирани

До 1 април сформират мобилните изборни секции за карантинирани

ЦИК не може да каже колко такива ще са нужни

Припомняме, че според гласуваното от Народното събрание карантинираните граждани ще гласуват на изборите на 4 април с мобилни секции. Такива се откриват от ОИК при 10 заявления, като това трябва да се случи най-късно до 1 април. С определянето на списъка на избирателите се назначава и секционна избирателна комисия, която трябва да обслужи избирателите по домовете.

За гласуване на пациентите в болничните заведения също ще се сформират мобилни екипи - за болните с коронавирус и отделно за пациентите с други заболявания.

Избори за народни представители 2021: Как могат да гласуват избиратели под задължителна карантина или изолация?

Избори за народни представители 2021: Как могат да гласуват избиратели под задължителна карантина или изолация?

Трябва да подадете заявление от 24 до 31 март, включително