Надявам се да няма хаос с преброяването на бюлетините. Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров в отговор на въпрос на News.bg дали ще се сбъднат предупрежденията и от "Информационно обслужване" и от преди минути от страна на ГЕРБ.

Димитров изтъкна, че преброяването на бюлетините на парламентарния вот на 4 април ще бъде малко по-сложно и ще отнема 1 час повече, за да бъдат преброени и 1 час повече да бъде написан протоколът.

ЦИК имат 4 дни да обявят резултата по отношение на разпределението на мандатите и още 3 дни, за да обявят кои са избраните. Така са поставени сроковете в Изборния кодекс.

ЦИК няма да променя изборния протокол

ЦИК няма да променя изборния протокол

Нямало нито един ред, който да не съответства на Изборния кодекс

Той призна, че има известен проблем с назначаването на членове на мобилните секции. Част от обучените РИК-ове съобщили на ЦИК за такъв проблем. "Общо взето мога да ви отговоря не много учтиво, че назначаването на членове за мобилните секции е проблем на РИК-овете и партиите", посочи Димитров.

Една от партиите е публикувала публично как е разработен изборният протокол. Протоколът е изработен така, както е по Изборния кодекс. "Няма как от нас да се очаква да направим фокус в този смисъл", категоричен бе Димитров.

Сертифицирането на машините за гласуване ще приключи до края на март и няма основание за каквито и да било опасения по отношение на това. Някои членове на СИК дори се оплакали, че не са виждали машини за гласуване, но те няма да работят с тях.

ЦИК ще обжалва решението на съда за видеозаснемането на парламентарните избори.

Константинов прогнозира перфектна изборна буря

Константинов прогнозира перфектна изборна буря

С най-сложния изборен протокол до този момент