Оставката на Борисов и правителството е неизбежна и необходима. За да извършим промените, от които се нуждаят институциите, се нуждаем от Велико народно събрание. Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в сутрешния блок на БиТиВи.

Той поздрави победителите от президентските избори, които по думите му били с ярко протестен характер.

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

59,41% от гласувалите на балотажа са подкрепили генерала

"Искам да поздравя победителите, не защото го изисква куртоазията и не защото победата наистина е много впечатляваща, а защото това е част от нормалните политически взаимоотношения. Второ, станахме свидетели на един тежък протестен вот. Бих казал даже брутален протестен вот, който в немалка степен бе катализиран от поредица от изяви на премиера Борисов и в този смисъл този вот е и негов много тежък личен и политически провал. От тази гледна точка, той вече няма избор и просто трябва да подаде оставка. Не заради заклинанията, не заради много приказки, не заради някакъв стремеж да си запази политическото лице, просто той няма друг избор", коментира Петков.

Според него това било заради факта, че е неясна подкрепата за правителството в НС, поради това, че е очевидно, че хората имат вече съвсем друга нагласа и искат генерално различни решения за управлението на държавата.

"В този ред на мисли една оставка и едно следващо Народно събрание трябва да бъдат много добре обмислени. Ние настояваме да бъде Велико народно събрание, защото всички решения, които са приемани до сега са на парче. Имаме пример и от последните два месеца, в които се правиха промени в Изборния кодекс, включително и по време на избори. И ако ние не направим радикалните промени сега, няма да отговорим на обществените очаквания, става дума за съдебната реформа, става дума за институционалните правомощия и др. И ако сега не го направим, след следващите избори пак ще си говорим за Велико народно събрание", посочи той.