ГЕРБ и БСП запазват традиционните си демографски профили. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл".

Структурата на вота за ГЕРБ е близка до обобщената структура на вота изобщо, при по-слабо представяне при турския етнос. 13% от гласувалите, които се определят като турци у нас, все пак са подкрепили партията на Бойко Борисов.

От своя страна БСП остава добре представена сред високите възрасти, които обаче според първите изчисления този път са гласували в по-малка степен. Според "Галъп" това може да се дължи на вируса, но и заради някои проблеми на БСП.

Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.

Сред най-младите гласоподаватели победител е "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов са подкрепили основно гласували на предишните избори за ГЕРБ, както и от негласували, предимно млади хора, както и гласували с "Не подкрепям никого", т.е. типичният вот на протеста.

Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО.

Снимка 525788

Източник: Галъп интернешънъл

27% от електората на другата протестна формация - "Изправи се! Мутри, вън!" - пък са бивши гласоподаватели на БСП.

Според изчисленията БСП е загубила от Мая Манолова около 40 000 потенциални гласове. Други около 60 000 гласа пък са преминали от БСП към Слави Трифонов.

"Галъп" пояснява, че това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като "антиГЕРБ" добавка. С появата си "Има такъв народ" допълнително е попречила на БСП да фокусира в себе си "антиГЕРБ" настроенията.

Разпределението на вота по образование и възраст

Разпределението на вота по образование и възраст

От 18 до 30 г. 25% са подкрепили "Има такъв народ!"

От своя страна електоратът на "Демократична България" остава с най-висок образователен статус и социален стандарт. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за "Реформаторския блок", този път са подкрепили ДБ. Това са направили и близо 2/3 от гласувалите предния път за "Нова република", както и над 70% от гласувалите за "Да, България".

Относно разпределението на вота на "Обединени патриоти" от социологическата агенция посочват, че са гласували около 200 000 души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са подкрепили ВМРО, докато останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е "Има такъв народ".