27% от българите са гласували на 4 април с машини, затова махането на хартията е изключително опасно. Глупавото решение да има и хартии, и машини, в крайна сметка се оказа правилно, защото ни спести касирането на изборите.

Това заяви проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване" в студиото на БНТ.

Това, което се случи във Велико Търново, показа защо в Европа няма машинно гласуване. Във Велико Търново се отмени машинното гласуване, защото с 300-400 машини имаше софтуерен проблем, който разместваше преференциите. Ако нямаше и хартиени бюлетина, изборите щяха да бъдат касирани. В Добрич също е имало проблем, но той е бил "смръчкан", както се изрази професорът.

ЦИК обяви имената на новите депутати

ЦИК обяви имената на новите депутати

След това президентът трябва да издаде указ за свикване на парламента

Според него твърдението, че гласуването с машина е толкова лесно, колкото и използването на банкомат, не е вярно. 300 000 души в България не са пипали банкомат, заяви Константинов, но отказа да уточни дали говори за пенсионери или за други групи хора: "Не искам да казвам къде и как живеят тези хора..."

Ако има само машинно гласуване, тези хора биха били лишени от правото на глас, което е неправилно, според Константинов.

Иначе "Информационно обслужване" си е свършило работата добре, въпреки четири пъти по-голямата натовареност, работили са денонощно. "Това, което са пуснали в урните българските избиратели - това е било преброено", категоричен беше Константинов. В България няма никакво значение коя е администрацията, която ще подготвя изборите, увери той, но допълни, че друг е въпросът според него какво се случва по места.

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Избирателната активност е 50.61%...

Четирима се депутатите, представители на вота от чужбина този път - трима от ИТН и един от ДБ. През 2017 година не е имало нито един мандат, припомни шефът на "Информационно обслужване". Според него е правилно и трябва да има гласуване в чужбина.

Феноменът да бъдеш избран депутат със 700 гласа не се получава за първи път, обясни Михаил Константинов и посочи, че това не се случва за първи път, а и т.нар. Бат Сали е бил избран с 800 гласа от Кюстендил. Тези резултатите се получават от двойно пропорционалната система, каквато е българската избирателна система, и ние сме в условията на една математическа теорема. Не могат да бъдат избегнати такива ефекти.

Андрей Райчев: Не е хубаво да нямаме власт

Андрей Райчев: Не е хубаво да нямаме власт

Нужни са идейни битки, предсрочни избори не са добър вариант

Очакванията на Константинов са да има правителство и то с пълна подкрепа от 240 депутати. Има поне да няма "политическа сила, която да бъде крайно против". Константинов се позова на историческия опит на Великобритания по време на войната. Това е правилно според него, тъй като и ние се намираме във война - загубени са 30 000 живота покрай пандемията, след пандемията светът е разклатен, световните финанси са пред рухване, а неговите опасения са, че война ще има и то съвсем близо до нас - "отворената рана на Украйна".

Според Константинов би било "безумие и крайно безотговорно" да има избори през лятото, защото никой няма да гласува. "Трябва ни стабилно управление. Ние сме щастливо поколение - не знаем какво е война", каза професорът.

За него не е изненада второто място на "Има такъв народ" и преди изборите, без проучвания на терен, е давал поне трето място на Слави Трифонов.

Иван Костов: Има риск от политическа криза и риск за политическата констелация

Иван Костов: Има риск от политическа криза и риск за политическата констелация

Ако ГЕРБ не състави правителство с ИТН, следват предсрочни избори…