"Къщата е изключително наводнена и поне приемете, че покривът трябва да бъде поправен". Това заяви председателят на парламентарната правна комисия Радостин Василев за нуждата от промени в Изборния кодекс.

По време на дебатите на второ четене за промени в Изборния кодекс адвокат Николай Хаджигенов, заместник-председател на коалицията "Изправи се! Мутри вън!", запита какви точно лични данни трябват за видеонаблюдение на броене на бюлетините. Той подкрепя видеонаблюдението на изборите с цел честност и прозрачност на изборния ден.

ГЕРБ не е против видеонаблюдението, а са подкрепили внесеното предложение в зала, увери бившият туристически министър Николина Ангелкова. БСП и "Демократична България" също подкрепят видеонаблюдение на изборите.

Депутатите настояха още да не се нарушава сегашният ред за подаване на заявленията за гласуване по настоящ адрес.

ИТН настоя за пълен одит на избирателните списъци

ИТН настоя за пълен одит на избирателните списъци

Ако не можем сами, да помолим партньорска държава

Ние сме длъжни да направим поправката и промяна в ЦИК. ЦИК трябва да бъде компетентна и професионална, настоя председателят на парламента Ива Матева. БСП няма да подкрепят предложението на "Има такъв народ" за намаляване хората в изборната администрация. Сегашното ЦИК политически представлява друга конфигурация на парламента, посочи Крум Зарков.

ДПС смятат, че съставът на ЦИК трябва да отразява реалната политическа ситуация у нас. ДПС ще подкрепят предложението на ИТН за намаляване членовете на ЦИК. Този ЦИК действа в незаконен състав, не била извършена оценка за несъвместимост и затова Хамид Хамид ще подкрепи така направеното предложение.

БСП настояха за професионализация на ЦИК и отделянето й от политическите конфигурации. По предложението за намаляване членовете на ЦИК "червените" ще гласуват "въздържали се".

В крайна сметка предложението за намаляване на членовете на ЦИК бе прието - намаляват се на 15 и се назначават с указ на президента.

Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене

Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене

Законотворците гласуваха с 210 гласа "за", против "0"