Изборният кодекс на "Има такъв народ" мина единодушно на първо четене в Народното събрание. Законотворците гласуваха с 210 гласа "за", против "0", "въздържали се" - 1.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова настоя отново да се направи опит Слави Трифонов да се включи в онлайн заседанието, за да изрази своя вот.

Предложенията включват и създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

Депутатите се заеха да изменят Изборния кодекс
Обновена

Депутатите се заеха да изменят Изборния кодекс

Предлага се също и смяна на ЦИК

Предложенията включваха гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

От "Има такъв народ" предложиха също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година. Предлага се също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

ИТН стартира с промени в Изборния кодекс

ИТН стартира с промени в Изборния кодекс

Тошко Йорданов: Различен парламент, но най-вече закъснял