Депутатите се заеха с измененията в Изборния кодекс. Предложенията на партиите включват гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем. Предложенията включват и създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

Изборна система не се приема и сменя за една нощ, категорични от ИТН
Обновена

Изборна система не се приема и сменя за една нощ, категорични от ИТН

Правната комисия попари мажоритарния вот на ГЕРБ

От "Има такъв народ" предлагат също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година. Предлага се също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

ЦИК подготвя оценка на слабите места в Изборния кодекс

ЦИК подготвя оценка на слабите места в Изборния кодекс

Ще бъде извършен анализ на отминалите избори

Председателят на парламента Ива Митева представи идеите на "Има такъв народ", изтъквайки, че целта на предложенията е да гарантират честен вот. Предлагаме обособяване на 32 МИР чужбина, както каза тя. Предлагаме прекратяване мандата на ЦИК, ЦИК не се справи с възложените й задачи и допусна много грешки, обяви Митева. ЦИК трябва да се назначава след публична процедура и консултации при президента. Трябва да се върви към професионална малка ЦИК, обяви Ива Митева.

И Мая Манолова се обяви за честен изборен процес и повече права на сънародниците ни зад граница, за да могат да гласуват. Искаме тези промени е бъдат въведени сега и веднага, изтъкна тя.

Опраскахте електронното гласуване, обърна се Ивайло Мирчев към ДПС. По думите му то не е панацея, но ще реши редица проблеми.