Депутатите от Комисията по правни въпроси отхвърлиха предложението на ГЕРБ за мажоритарната изборна система като част от промените в Изборния кодекс. Освен това парламентарната комисия отхвърли и предложенията на "Демократична България" и на коалицията "Изправи се! Мутрин вън" за промени. Депутатите отхвърлиха и предложението на адвокат Николай Хаджигенов за съдии и военни да могат да се кандидатират за депутати от политически партии.

Законотворците приеха само предложенията на "Има такъв народ" за промени в ИК.

Преди това в комисията имаше и дебат.

Изборна система не се приема за една нощ. Това заяви председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева по време на заседанието на парламентарната правна комисия във връзка с предложението на ГЕРБ за мажоритарни избори.

Тя посочи, че промени в основни алинеи на изборите не може да се правят една година преди изборите. Митева смята, че със законопроекта ГЕРБ искат да ги предизвикат, че са поели обещание. "Категорично искам да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин", категорична бе Митева. По думите й "имало едно лашкане на ГЕРБ да се приемат едни текстове, други да се отменят". Тя вижда в законопроекта за мажоритарна изборна система непознаване на законодателната дейност и непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Как се определиха тези 6 изборни района извън страната и имате ли информация за хората, които живеят извън страната, запита Митева. Как се определиха за милион и половина български граждани 6 едномандатни изборния района, недоумява парламентарният шеф. Без да се направи преброяването, няма как да се тръгне към очертаването на изборните райони, изтъкна тя. За това Ива Митева не може да си представи как може да бъде подписан такъв законопроект, написан за една нощ.

Тя не приема коментара, че ИТН са против мажоритарна система особено при такъв внесен законопроект. ИТН ще запишат, че пропорционалната изборна система ще се прилага до първите редовни избори за НС.

ГЕРБ подкрепят само едно предложение на ИТН в Изборния кодекс

ГЕРБ подкрепят само едно предложение на ИТН в Изборния кодекс

Юридическото ниво в парламента е изключително ниско, оплаква се Хаджигенов

Припомняме, че още в първите дни на 45-то Народно събрание от ГЕРБ внесоха предложение за мажоритарен вот, като го поставиха като предизвикателство към партията на Слави Трифонов дали той действително изпълнява обещанията си спрямо суверена. От ИТН заявиха, че техен приоритет са промени в ИК, но самата смяна на изборната система не може да се направи бързо.

По време на дебатите за промените в Изборния кодекс Радомир Чолаков, ИТН, отговори на парламентарния шеф, че от ГЕРБ-СДС не обсъждали законопроектите на ИТН. Една от целите на законопроекта е да покаже, че както не можем да въведем мажоритарна система, не можем да въведем и дистанционно гласуване и гласуване по пощата, коментира Чолаков.

По думите на Чолаков Изборният кодекс е държавата парекселанс. И на Чолаков му се струва, че всякакво желание за реализиране на биографичен ресурс трябва да отстъпи назад. Него го е страх от електронно дистанционно гласуване и гласуване по пощата "при състоянието на пощенските услуги в момента".

"Последните избори бяха честни, никой не ги е касирал", категоричен бе Радомир Чолаков, а Мая Манолова му отговори, че не е чел внимателно. Защо е това настояване, че сме криза, запита Чолаков. Заради държавата трябва да се държи мнението, че закони не могат да бъдат приемани за една нощ. Бог да пази България, завърши Радомир Чолаков.

ГЕРБ даде срок 2 дни на Слави Трифонов да си помисли за мажоритарния вот

ГЕРБ даде срок 2 дни на Слави Трифонов да си помисли за мажоритарния вот

Това би било лоялното отношение към всеки български избирател

Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че това, което чува днес, е, че все още не е време да се приемат текстове за дистанционно гласуване и гласуване по пощата. Той припомни, че в мандата на по-миналото НС, лично е участвал в работната група, изработила текстовете за електронно дистанционно гласуване, те били приети и вече трябвало да бъдат приложени. Били целенасочено отменени от мнозинството на ГЕРБ.

На тези избори хората дали много ясен мандат за промяна на изборите и управлението на страната. Този парламент не би си свършил работата, ако не приеме промени в посока електронно гласуване и гласуване по пощата, подчерта Славов.

Правната комисия няма да защитава лобистки интереси

Правната комисия няма да защитава лобистки интереси

Да се направи всичко възможно България да бъде велика, иска Радостин Василев

Адвокат Николай Хаджигенов от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" допълни, че качеството на пощите е средно ниво, но оператор на пощенска услуга не е само "Български пощи". Не е ли абсурдно това да бъдат аргументите през 2021 г., недоумява Хаджигенов.

Депутатът от БСП Тодор Байчев забеляза законодателен ентусиазъм в ресорната парламентарна комисия. Голяма част от законодателните промени се преповтарят, отчете Байчев. БСП ще подкрепят само един законопроект, за да бъде отворена темата за дебат и да започнат промените такива, каквито са нужни. Байчев също е притеснен от гласуване по пощата. За БСП има една червена линия, за която няма да отстъпят - електронното дистанционно гласуване.

БСП няма да подкрепят мажоритарната изборна система и прагът да падне 5% за преференции.

ЦИК подготвя оценка на слабите места в Изборния кодекс

ЦИК подготвя оценка на слабите места в Изборния кодекс

Ще бъде извършен анализ на отминалите избори

Депутатът от ДПС Хамид Хамид също се съгласи, че законодателство не се приема за една нощ, което важи и за изборните правила. Трябва да бъдат подменени онези изборни правила, около които има доста по-широк консенсус, да не се променят технологията на гласуване и политическата система като начин на гласуване, подчерта Хамид.

ДПС ще подкрепи видеонаблюдението на изборите, увеличаване на избирателните секции в чужбина и машинното гласуване. "Машинното гласуване се проваля заради софтуера, заради самите машини и заради нежеланието на администрацията да въведе нормални машини за гласуване. Машините блокират и, срам - не срам, гласувах на хартия. Ако със същите машини, същия софтуер се проведат избори, тежко и горко ни, защото тогава ще се изправим пред хипотезата да саботираме изборния процес, без да искаме", категоричен бе Хамид.

ДБ против изцяло мажоритарен вот, но разговарят за мажоритарен елемент

ДБ против изцяло мажоритарен вот, но разговарят за мажоритарен елемент

Изцяло мажоритарни избори, по мнението му, ще тласне махалото в обратната посока

ДПС настояват за становище на ДАНС, МВР и ДАЕУ, защото някои машини били транспортирани от частни куриерски фирми. Пред нас стоят тежки въпроси в технологията на машинното гласуване, защото с идеята да се елиминира субективния елемент, да не направим по-голяма беда, предупреди Хамид Хамид.

Според него не се очертава толкова дълъг хоризонт, за да бъде прието всичко, което се прилага. Хамид Хамид се надява да има обединение на всички парламентарни сили до три точки за промените в ИК.

И БСП отхвърлят мажоритарния вот

И БСП отхвърлят мажоритарния вот

От партията смятат, че чистата мажоритарна система, за която се говори, съвсем не е удачна

Още през 2016 година подалият оставка премиер Борисов обеща ГЕРБ да подкрепят идеите от референдума, организиран от Слави Трифонов заедно с президентските избори. Още тогава Борисов заяви, че е задължително свикването на ВНС - идея, която лансира това лято по време на протестите под прозорците си, а и актуализира веднага след изборите на 4 април.