Не е добре макар и за нов политически проект да започва с лъжа към избирателите си. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в кулоарите на парламента за внесения законопроект за мажоритарния вот.

Тя обясни, че ГЕРБ ще внесат предложение така, както са направили и през 2016 и 2017 г. Управляващите последователно изпълнявали своите публично поети ангажименти за разлика от други, които се отказали от поетите си ангажименти към хората.

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Заканва се, че сега номерът на ГЕРБ няма да мине, защото НС е друго

Ако върнем историята малко назад, трябва да отбележим, че ГЕРБ не само отстоявали да се проведе референдум българските граждани да бъдат питани по въпросите, които били конституционно допустими, но и след това два пъти ГЕРБ е внесъл законопроектите, напомни Атанасова.

ГЕРБ разработва и последните параграфи от ЗИД на Изборния кодекс. За това Десислава Атанасова очаква публично останалите парламентарни групи да заявят своята позиция.

"Напомням на партията и парламентарната група "Има такъв народ", че заедно с ГЕРБ имат 126 гласа и никакви мотиви, че те нямат мнозинство в този парламент и подкрепа не мога да бъдат разумни с това да оттеглят предложението, на което беше построена кампанията им няколко години напред за влизане в Народното събрание", категорична бе тя.

Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Премиерът се захващал сериозно да работи по подготовката на новото правителство

Десислава Атанасова се надява в рамките на два дни Слави Трифонов да помисли, защото мълчанието най-накрая трябва да престане и да каже ще подкрепи ли неговата партия едно предложение от подобен тип, внесено от ГЕРБ или от тях, което събира 126 гласа в пленарна зала.

На въпрос как би коментирала твърденията на Слави Трифонов, че мажоритарната система е тема за един по-добър и светъл парламент, Атанасова запита медиите защо вярват на Слави Трифонов, който вече излъгал своите избиратели.

Тя смята, че работа на медиите е да търсят отговорите и то от Слави Трифонов.

Това е лоялното отношение към всеки български избирател, особено към тези, изразили съгласието си за референдум и за провеждането на мажоритарни избори, заяви Десислава Атанасова.

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Припомняме, от името на ИТН вчера Тошко Йорданов не заяви за приоритет коренната промяна на избирателната система, каквато е платформата на ИТН, опираща се на референдума от 2016 г. За сметка на това обаче от ГЕРБ заявиха намерението си да изпълнят обещаното на Слави Трифонов, на което обаче лидерът на ИТН възрази остро с позиция в фейсбук.

От "Демократична България" също възразяват на преминаване на изцяло мажоритарен вот, но Христо Иванов даде заявка за провеждане на разговори и по тази тема. От БСП не подкрепят инициативата, а Татяна Дончева от ИСМВ предупреди, че това е поредният трик на Борисов. 

Припомняме и че премиерът Борисов вече обеща ГЕРБ да подкрепят идеите от референдума, организиран от Слави Трифонов през 2016 година, макар и тогава Борисов да подаде оставка заради загубата на президентските избори, на които един срещу друг се изправиха Цецка Цачева и Румен Радев. По думите на Борисов и тогава беше "вече задължително свикването на ВНС".

Със състрадание Борисов слуша идеите на Слави Трифонов
Обновена

Със състрадание Борисов слуша идеите на Слави Трифонов

Със сигналите от Фейсбук премиерът си решавал проблемите

След това обаче исканията на референдума да бяха процедурно смачкани и в следващото Народно събрание.