Със страдание чувам за всяка нова партия, която се създава, защото там има една пяна и докато се очистиш от нея... трудно е. В демокрацията всеки има право да мисли, да прави.

Това заяви премиерът Бойко Борисов за идеята на шоумена Слави Трифонов да създаде своя политическа формация. Борисов обясни, че ГЕРБ разполагат с 1200 общински съветници, министри, зам.- министри, кметове и зам.-кметове.

"Това са 3-4 хил. човека и ще му дам на уважаемия г-н Трифонов да избере трима от тях и да се подпише под тях,, че няма да го издънят. Статистическата грешка дава поне 5% на 3000 са проблемни", обясни Борисов по повод търсенето на Трифонов на талантливи, квалифицирани и морални българи.

Запитан дали освободеният общински съветник Лазар Влайков, с чийто пистолет бе застрелян ресторантньор във Виноградец е в тези проценти статистическа грешка, Борисов каза: "Не помня дори да съм го виждал, но това не ни прави невинни".

Втори съд остави Лазар Влайков под домашен арест

Втори съд остави Лазар Влайков под домашен арест

Влайков звънял по телефона 15 пъти на съпругата си

Той потвърди, че Влайков е бил изключен веднъж от партията, и след това започнало убеждаването на низовите партийни организации, че се е променил.

За Живко Мартинов, депутат от ГЕРБ, изнудвал бизнесмен от Добрич да му дава суджуци, с мотива, че са за партията и за премиера Бойко Борисов, самият премиер обясни: "Има съдебен процес, да се доказва там". "И разправата с него също е толкова твърда - не е вече депутат, не е в партията", обясни премиерът и припомни, че депутатът на БСП Манол Генов, обвинен в купуване на гласове още е в парламента.

Благодарен съм на Фейсбук главно, има много сигнали, от там си решавам до голяма степен проблемите, каза Борисов за това, че мнозина спекулират с името му. Лъжат, казват, че са говорили с мене, срещали се. Като дойдат при мен - плачат и цъкат с език и се прекратява, обясни Борисов.

Относно отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков и сформирания щаб в дома на премиера Борисов заяви: "Не отидох в Софийско или в МВР , защото в такива случаи се наблюдава движението на по-големите началници, те (похитителите - б.р.) гледат движението. Тогава ... една грешка - особено, ако са били без маски, или ако човекът е видял нещо - го убиват".

Относно разказа на Тони Златков, че премиерът му е позвънил късно вечерта след отвличането, Борисов заяви: "Той човекът беше ошашавен. Ако му е отвлечено детето, единственото, което го интересува не е дали МВР ще работи за разкриването, дали ще може да си го прибере в къщи. При тежки престъпления присъдите трябва да се излежават".

"Борисов, който късно вечерта ме покани в своя дом, за да се запознае с този случай, с моя бизнес. Там видях един щаб", бе казал бащата на отвлечения Адриан.
"Безкрайно благодарен съм, защото ние сме едни средни хора. Човекът чисто бащински изрази съчувствие за цялата ситуация. Това се случи късно вечерта, видях, че има и трети щаб", беше разказал бизнесменът Тони Златков.

Запитан Борисов обясни: "Той така си го разказва човека. Това се случва в Бояна". В такива случаи трябва да предпазиш от движението на службите, предпазвайки се до максимум, поясни Борисов.

Премиерът Борисов разясни, че полицаите в подобни случаи преценяват до колко и как да се приближат до извършителя. Да отвлечеш човек е същото като да откраднеш колата на някому пред камерите в гаража, обясни Бойко Борисов. "Много се възмутих, когато крадецът, който ядосал премиера, бил пуснат. МВР полага огромни усилия докато стигне към резултата", припомни той случай от преди няколко месеца.

За спецакцията, при която бяха арестувани осем души с помощта и на спецполицаите от КОБРА, Бойко Борисов каза: "Тя е сериозна група, от доста време я наблюдават. Поработиха добре с нея, доказателства, според мен, достатъчно събраха. Групата се е занимавала с всичко,каквото може да ви мине през акълите". МВР и прокуратурата работиха доста по тази тема, повтори Борисов.

Бойко Борисов не се притеснява, че Корнелия Нинова ще го съди за намесването на името й в проекта за Цанков Камък. "Вместо да се правят проекти за 80 мегавата до 1 млрд., да са направили по една пожарна". Така той обясни липсата на кадри и в МВР, и в отбраната, и в Пожарната. Според него 1000 души са отишли в полицията.

Относно думите си за Нинова и Цанков Камък приемирът се разпореди: "Цветанка Ризова нали още е във Вашата телевизия? Помолете я да извади интервюто".

Смисълът на проекта (Цанков Камък - б.р.) защо за 80 мегавата струва толкова пари. По същия начин - АМ "Люлин", Дунав мост-2 , по същия начин беше "Марица". Ако си лидер на една партия, носиш отговорност за всичко, което се е случило в нея, каза Борисов по адрес на Нинова. Не мога да се съглася с нея, това ми е най-мекия тон, каза Борисов. Той отново припомни за депутата Манол Генов.

Тайна е за какво Боршош е изхарчил парите на НДК

Тайна е за какво Боршош е изхарчил парите на НДК

От прокуратурата не уточняват има ли някой над него

Борисов отново обвини предишните управляващи, че не са поддържали сградата на НДК. "Ние сменяме всичко, той (Дворецът на културата - б.р.) беше зверски експлоатиран от едни сергии". На репликата на водещия, че парка го поддържа общината, Борисов каза: "Пак добре, че го направи и изглежда добре, преди нас не беше".

Запитан какво става с военната индустрия и завод "Дунарит", Борисов каза: "отнасям се с уважение към всеки. Когато бяха големите стачки, когато военните заводи не работеха, нямаше поръчки, нямаше работа. Положих огромни усилия да се съживи военната индустрия, тя в момента работи".

"Разконсервираха се най-старите цехове във военните фабрики - днес", натърти Борисов. От абсолютно стачкуващи за заплати хора, до работа на пълни мощности, която изпълни всички капацитети", обясни той натовареността на отбранителните фабрики.

"Тогава се молех на оръжейните фирми да помогнат на държавните предприятия. На входа и на изхода са се наредили частните компании. Държавните работят като на ишлеме, печалбите отиват в частния бизнес. Държавата има ангажимент държавните заводи да работят. Има ангажимент "Кинтекс" да работи. Не може държавната фирма да работи за посредниците. Искаме посредниците да ги махнат. Между държавната фирма и държавната сръбска фирма, която произвежда барут, има посредник. Защо ни е посредник. Дунарит си изнася продукцията, плаща си задълженията", обясни ситуацията в отбранителната индустрия премиерът Бойко Борисов.

"Дунарит" няма (проблеми), защото си плати 50 млн. задължения. Нито единият, нито другия (ЕМКО - б.р.) ме интересуват. Интересува ме "Кинтекс" да докарва договори. Те трябва да си свършат работа. Направили сме всичко необходимо за осигуряване на заплати във военната индустрия", каза Борисов.

Относно пловдивския военноремонтен завод, който след приватизацията си бе прекръстен от "Георги Бенковски" на "Авионамс", премиерът обясни - "Авионамс беше във фалит, сега 4-ти натовски хеликоптер ремонтира".

Запитан: "Стои ли зад този скандал (замразяването на лиценза на оръжейната фирма ЕМКО) сянката на Пеевски?", Борисов побърза да каже: "Мога да ви уверя, че Дунарит в никакъв случай няма да отиде при Пеевски".

За очакваното по-късно през деня заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, Борисов обясни: "Дал съм указания да се махнат посредниците , да работят държавните предприятия, да остават повече пари за дивиденти, за фонд работна заплата. Ако удовлетворим минималните искания на всички е 1 млрд.".

По темата за закупуване на нов тип изтребител премиерът обясни: "Изпитвам уважение към президента Румен Радев, но за 2 месеца да смениш всички работещи, за 1 месец да приключиш за 3 млрд. сделка като изхвърлиш Ф-16 - не бих говорил така смело за лобизъм. Фактите говорят по другояче нещата. МВР, учителите - да чакат, а ще даваме 1,5 млрд. за изтебители", иронизира Борисов решението на групата, класирала "Грипен" на първо място за нов тип боен самолет на армията ни.

Според него, трябва да се водят преговорите да се намалява цената, да се разсрочат плащанията.

Лобистите постигнаха своето по приземяването на бойната авиация, категоричен Радев

Лобистите постигнаха своето по приземяването на бойната авиация, категоричен Радев

Новият ВСС трябвало да потвърди избора на стария за нов шеф на ВАС

"Лобист кой е - да им каже имената. Като хвърляше едно обвинение, кажи кой е. По време на нашето управление рекорден брой самолети са във въздуха. Иначе излиза, че аз съм лобист. От нас зависи да осигурим средствата. Прекрасна комуникация имам поне аз по всички теми (с президента).

Запитан дали се разминават по темата Русия и опасностите, посочени в Доклада за състоянието на националната сигурност през 2016 година, Борисов отговори: "И тука той (Румен Радев) правилно се изказа: "като се взимат части от доклада". Чух и Станишев да говори, че Русия не е наш враг, а в същото време ние сме в НАТО. Това са две противоречащи като доктрина действия"

"На всички срещи на НАТО - на върха, под върха, - се сочи (Русия) като заплаха. Не може в тази част на Европа, където са Полша, Украйна, Беларус, не случайно най-мащабни бяха ученията и у нас, цяло лято влачим танкове и оръдия по магистралите да отиват на учения - и в един момент казваме - те не са ни враг", обясни Борисов отношението към Русия.

"Ако стане война, руските ракети са насочени към НАТО. Тука е проблем, че и Турция е в южното крило на НАТО, а в същото време тя е в най-тежък конфликт. Затова много прагматично казваме: "Пази, Боже, да не стане война", затова не допуснах в Черно море да дойде флотилията. В същото време имаме голям интерес руските туристи да посещават България", каза Борисов.

Той допълни, че когато сме си в НАТО, си водим нашата стратегия и тя отчита своите заплахи, ако стане глобална световна война. В същото време си водим прагматичната дружба с Русия.

Запитан как оценява управлението си, той Борисов заяви: "Давам си отлична оценка - няма ден, няма нощ да не сме работили на пълен капацитет. Стараем се много. Сега напредваме много в административната реформа. Справям се добре, то доста добре".