Лазар Влайков, с чийто пистолет беше застрелян 47-годишния Наско Тонкев във Виноградец, остава под домашен арест.

Окръжният съд потвърди решението на районните магистрати, които в петък замениха мярката му за неотклонение "задържане под стража" с домашен арест.

За втори път задържаха шефа на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков
Обновена

За втори път задържаха шефа на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков

Все още не е ясно кой точно е произвел смъртоносния изстрел

Окръжният прокурор Васил Малинов представи резултатите от общо три експертизи - две химични и една съдебно-медицинска, съобщи БНР.

Според физико-химическата експертиза, която доказва, че жертвата не е държал бойния пистолет. Така отпада версията, че самият Наско Тонкев е предоставил оръжието на детето.

Оръжието е било държано обаче както от Лазар Влайков, така и от шестгодишния Юри, чийто рожден ден е празнуван в заведението във Виноградец. По ръцете на двамата са открити еднакви количества барут и олово. По ръката на момченцето и левия ръкав на Влайков има едни и същи по състав микрочастици. 
Все още не е ясно кой от двамата е стрелял.

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Детето дори не е било на мястото...

Съдебно-медицинската експертиза показва, че каналът на раната е отдолу нагоре. Това е възможно при определен ред на седене около масата на тримата - Лазар Влайков, жертвата Тонкев и малкия Юри.

Прокурор Малинов представи и разпечатка от мобилния телефон на Влайков, откъдето се вижда, че в нощта на убийството Влайков е звънял над 15 пъти на съпругата си.
Показанията на свидетели обаче сочат, че съпругата му е присъствала на тържеството и е била в заведението.

Прокуратурата иска разпечатка от разговорите на Лазар Влайков след инцидента във Виноградец

Прокуратурата иска разпечатка от разговорите на Лазар Влайков след инцидента във Виноградец

Разследва се дали Влайков се е обадил на районен прокурор, който му е приятел

Припомняме, Лазар Влайков беше обвинен за това че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант "Градина" във Виноградец не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвало причиняване смъртта на мъжа.

Според обвинението задържаният е нарушил грубо законите - чл. 60 от Закона за огнестрелните оръжия, боеприпасите и пиротехническите изделия забранява носенето на огнестрелно оръжие на публични места и при употреба на алкохол и наркотични вещества. Тестът с дрегер е отчел 0.76 промила в нощта на инцидента, текстът за наркотици е бил отрицателен.

Доказано е, че става дума за непредумишлено убийство, престъпление, за което се предвижда наказание до 10 години затвор, заяви Румяна Арнаудова. 

Преди това с разпореждане на главния прокурор делото за стрелбата и убийството във Виноградец бе преместено от Пазарджик в Пловдив, заради опасения на близките на жертвата, че Лазар Влайков може и този път да използва връзките си с районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова обаче увери, че ще се проверява и интернет комуникацията.

Както и преди години, така и сега Лазар Влайков бе изключен от партия ГЕРБ след инцидента, а и напусна общинския съвет в Септември.

През 2012 г. Лазар Влайков стана известен след побойТой бе задържан след като нанесе няколко порезни рани с нож на 40- годишен мъж от Пазарджик. Двамата се спречкали на пътя между селата Бошуля и Карабунар. Спорът е бил заради включени дълги светлини.

През 2015 година обаче той отново става общински съветник от листата на ГЕРБ, като и към момента е председател на Общинския съвет в Септември.