Шестгодишно дете е простреляло смъртоносно мъж.

Инцидентът е станал в пазарджишкото село Виноградец, вчера вечерта, съобщи БНР. 

В заведение, където компания празнувала рождения ден на малкото момче, един от гостите извадил боен пистолет "Глог", който притежавал законно.
Оръжието започнало да се предава от ръка на ръка, като стигнало и до детето.

То взело пистолета и неволно дръпнало спусъка. От изстрела бил улучен собственикът на заведението, който починал. Мъжът е на 47 г. с инициали Н.Т.

Притежателят на пистолета е арестуван за 24 часа. По-късно от прокуратурата съобщиха, че задържани на този етап няма, но от полицията потвърдиха в последствие за ареста на собственика на пистолета. 

Председателят на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков е собственикът на оръжието, по информация на БНР. По първоначална информация, Влайков е бил чичо на детето.

Функционер на ГЕРБ в ареста заради стрелбата във Виноградец

Функционер на ГЕРБ в ареста заради стрелбата във Виноградец

Председателят на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков

Припомняме, Лазар Влайков стана известен след като беше изключен от ГЕРБ заради побой и нанасяне на прорезни рани с нож. Спорът е бил заради включени дълги светлини на автомобил и се разиграл на междуселски път. 

За изпадналото в шок дете в момента се грижат псилохог и експерт от отдела "Детска педагогическа стая" към пазарджишката полиция. С оглед на възрастта му, на по-късен етап, детето ще бъде разпитано в специална "Синя стая", в която се провеждат разпити на малолетни пред съдия, със задължителното присъствие на психолог.

От Окръжната прокуратура в Пазарджик съобщиха, че наблюдават досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Производството е за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност /боравене с огнестрелно оръжие/- престъпление по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс.

До този момент е извършен оглед на местопроизшествието. В момента се провеждат разпити на всички лица, присъствали на инцидента. 

Към момента няма привлечени обвиняеми, няма и взета мярка за неотклонение. Предстои назначаването на съдебно-медицинска, балистична и комплексна психологическа експертизи, както и други процесуално-следствени действия. Изяснява се как оръжието е попаднало в ръцете на 6-годишното дете.

В хода на разследването ще се събират доказателства и за извършено престъпление по чл. 338 ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс, а именно, че е предоставено огнестрелно оръжие на лице, ненавършило 18 години, от което е последвало причиняването на смърт, като деецът не е искал и не е допускал това.