Депутатите влязоха в спор заплаха ли е Русия за националната ни сигурност. Подобна констатация се посочва в доклада на правителството за състоянието на националната сигурност за 2016 година.

Красимир Велчев от ГЕРБ, който е член на парламентарната група за приятелство с Русия, не е запознат със становищата в доклада. Според него явно тези констатации са по повод на конкретно поведение на определени политици.

По думите му, когато се говори за любов към Русия, никой няма предвид Сталин, Горбачов, Брежнев и Путин, а руският народ. Самият Велчев също си спомня за годините в Русия с топли чувства. Имах много приятели, изтъкна той.

Обикновено политиците пречат на отношенията между хората, убеден е Велчев.

Станислав Станилов от "Атака" изобщо не е съгласен с констатациите в доклада. Това са "натовски глупости", подчерта той. Руснаците са три пъти по-слаби от НАТО, смята атакистът и недоумява как Алиансът може да е обект на заплаха, идваща от Руската федерация.

Груба грешка са подобни становища според червения депутат Антон Кутев. Последните правителства поддържат антируска политика, критикува той. По мнението му, България може да е мостът между Русия и Европа.

Според патриота Милен Михов, който е член на комисията по отбрана, докладът правилно отразява заплахите за националната сигурност.

Посочвало се засиленото присъствие на Русия в черноморския регион. Това било притеснително за националната ни сигурност. Освен това заплаха били и изострените отношения Русия-ЕС.

Не можем да си затваряме очите пред тези заплахи, смята Михов.

Никой във властта не поставял под съмнение добрите отношения между България и Русия. И в предишни доклади има подобни становища, по мнението му.

Студената война се завръща в Европа, смята Милен Михов.

Герберът Антон Тодоров харесва доклада за състоянието на националната сигурност.

Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България - хибридната война, изтъкна той. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват, коментира той. Така наречените кебапчийски котараци от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става, атакува Тодоров.

"Ще ви кажа нещо, което е публична информация, за да не нарушаваме закона - в един от докладите на СГС преди няколко месеца, който беше препечатан в сп. L`Europeo, бяха публикувани имената, наказателните дела и разрешенията за СРС, които ДАНС е искала от СГС за изпълняване на законни СРС спрямо руски търговски представители и други представители на руската федерация.", информира той. Доколкото знам, има в прокуратурата разследване по този повод, допълни депутатът. Безспорно службите работят.

Има реални факти, които не можем да споменаваме, посочи още Тодоров, като по мнението му докладът няма да навреди на отношенията с Русия.