Следствена тайна е за какво точно бившият директор на НДК Мирослав Боршош е изхарчил парите, определени за ремонт на сградата, където ще гостуват участниците в европредседателството ни. Това стана ясно на брифинг на говорител на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Той е с мярка "Подписка" и с две обвинения - нецелево разходване на средства и в умишлена безстопанственост, уточниха от Специализирано звено "Антикорупция".

"Напълно възможно е да се стигне до събиране на доказателства, които да обосноват по-високия размер на причинената имуществена щета за държавата", каза още Румяна Арнаудова.

На въпрос дали има някой, който е бил над Боршош и да е трябвало да бъде наясно с извършените нарушения, Арнаудова отговори така " Ако отговоря на този въпрос,ще трябва и веднага да отговоря кой е следващият обвиняем. Когато имаме сигурни доказателства за участие, ако има въобще такова и на други лица, тогава ще го обявим официално и публично".

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош
Обновена

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Той е с "Подписка" за нецелесъобразно харчене и умишлена безстопанственост

Тези 1,700 млн. лева са безвъзвратно изгубени и с тях са заплатени дейности, които не влизат категорично в целите, за които са отпуснати тези средства, а именно - за реконструкция на сградата, обясни говорителят на главния прокурор.

Арнаудова уточни, че това са началните и работните обвинения по отношение на Боршош, тъй като продължава анализът на изисканите и вече получени над 4000 договора, които той е сключил в качеството си на изпълнителен директор. Договорът, за който му е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост е за ползването на лекия автомобил "Лексус".

Арнаудова обясни, че продължават да събират доказателства за разходването на средства по останалите договори. "Според нас, на пръв поглед, има доста такива договори, така че вероятно предстои повдигане на обвинение и за други подобни престъпления", заяви Арнаудова.

И Борисов да обяснява заедно с Боршош за НДК, искат от ДСБ

И Борисов да обяснява заедно с Боршош за НДК, искат от ДСБ

Намаляването на прага на разплащанията кеш е финансово робство

По първото му обвинение - нецелево изразходване на средства, представляват част от средствата, които са му били отпуснати по силата на решение на Министерския съвет в размер на 17 млн. лева.

До сега е установено, че от момента на отпускането (в частност 23 август миналата година) до края на януари тази година, средствата, които са били изразходвани нецелево, са на стойност около 1, 700 млн. лв. Назначена е допълнителна съдебно-счетоводна експертиза, която да установи каква част от целевите средста са изразходвани до края на мандата на Боршош, т.е до месец юни.

Мирослав Боршош напуска НДК

Мирослав Боршош напуска НДК

Дни след възстановяване на поста, шефът на НДК напуска сам

Тя уточни, че очакват Агенцията за държавна финансова инспекция да приключи финансовата инспекция на НДК, за да стане ясно дали тази институция е установила законосъобразност или незаконосъобразност във връзка с проведените обществени поръчки за ремонта на сградата на НДК.

"Това може да повлече и увеличаване на нецелево разходваните средства", коментира Арнаудова. Тя бе категорична, че ако съберат доказателства за вина на други лица, спецзвеното няма да се поколебае да повдигне обвинение.