Прокуратурата обвини бившия директор на НДК Мирослав Боршош за нецелесъобразно изразходване на средства. Боршош бе призован днес за разпит в качеството му на обвиняем

Той е с мярка "Подписка" и с две обвинения - нецелево разходване на средства и в умишлена безстопанственост, уточниха от Специализирано звено "Антикорупция".

Тайна е за какво Боршош е изхарчил парите на НДК

Тайна е за какво Боршош е изхарчил парите на НДК

От прокуратурата не уточняват има ли някой над него

На излизане от сградата на специализираното звено "Антикорупция" Боршош заяви, че е поискал да види доказателства, но такива не са му били предоставени.
"Искам да ви кажа, че не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали и всичко, което сме направили е не само важно и значимо, но и по законен път", допълни Боршош.

И Борисов да обяснява заедно с Боршош за НДК, искат от ДСБ

И Борисов да обяснява заедно с Боршош за НДК, искат от ДСБ

Намаляването на прага на разплащанията кеш е финансово робство

Бившият директор на двореца на културата заяви, че във вторник ще представи позицията си и истината по случая пред временната парламентарна комисия.

Припомняме, на 29 юни, два дни след като бе възстановен на поста директор на НДК, Боршош напусна сам. Като причина изтъкна проверката срещу неговото управление на НДК. 

На 26 юни 2017 г., понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста.

От БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цонев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.

На 28 юни от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС занарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК. Справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

НДК натрупал 3 млн. лева загуби само тази година

НДК натрупал 3 млн. лева загуби само тази година

В НДК има дерибей, според Румен Гечев от БСП

В сряда, 28 юни, от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК. Справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

Същият ден от БСП поискаха парламентарна комисия да провери случващото се в НДК, където тече ремонт защото това е основната сграда, където ще заседават гостите на страната ни по време на нашето Европредседателство през 2018 година.

Малко по-късно на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че това са началните и работните обвинения по отношение на Боршош, тъй като продължава анализът на изисканите и вече получени над 4000 договора, които той е сключил в качеството си на изпълнителен директор. Договорът, за който му е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост е за ползването на лекия автомобил "Лексус".

Междувременно от Специализирано звено "Антикорупция" изпратиха мотивите си за обвинението. Обвинението е по разследване на спецзвеното, образувано на 08 юни 2017 г. по материали от извършена от ДАНС проверка.

С решение на Министерски съвет от 03 август 2016 г. е увеличен бюджетът на Националния дворец на културата със 17 млн. лева. Парите са били с целево предназначение - за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година, припомнят от СЗА.

Според разследващите, след получаването на парите от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси, Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства - в размер на 1 718 243 лева да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, различни от тези, за които са определени. От това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв.

Според обвинението, в периода 18 септември 2015г. - 27 септември 2016 г. Мирослав Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество. От това са настъпили вреди за 8 399 лв.

На 09 септември 2015 г. Мирослав Боршош е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил "Ситроен С4" и с микробус "Хюндай".

Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18 септември 2015г. Боршош е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил "Лексус ЛС 600" за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв.

На 16 октомври 2015г. Министерският съвет е уважил искането на Мирослав Боршош от 09 септември 2015г. и на "НДК-КЦС" ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил "Пежо 607". Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година /на 27 септември 2016г./ отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил м."Лексус ЛС 600", за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.

Повдигнатите днес обвинения са начални работни обвинения. Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал, увериха от прокуратурата.

Продължава анализът на плащания с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и анализът на договорите с външни изпълнители, които Боршош като изпълнителен директор е сключвал. Посоченият по - горе договор за оперативен лизинг на лек автомобил м. "Лексус ЛС 600" е само един от тези договори. До настоящия момент са изискани всички такива договори, сключени от изпълнителния директор до месец юни 2017 година - над 4 000 на брой.

Очаква се приключването на финансовата инспекция от АДФИ. Там проверяват законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото председателство на Р България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.